Hur blir jag av med reklamen?

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 8 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

Under senare tid har jag märkt att något nytt tillkommit när jag surfar på internet. Ett exempel: Jag funderar på att köpa en ny monolaserskrivare och har tittat på en del sidor angående detta. Nu händer det att jag blir fullkomligt nedlusad av reklam för sådana skrivare när jag befinner mig på helt andra sidor på nätet. Detta är väldigt irriterande, vilket ju all reklam egentligen är. Hur kan jag förhindra denna förföljelse? Stoppa reklamen, alltså. Jag är ingen vän av reklam som jag inte efterfrågat.

Det är så reklam på internet fungerar nu för tiden. Sökmotorerna med Google i spetsen vet var du har varit och vad du har sökt på, och använder detta för att visa reklam om de produkterna/tjänsterna med argumentet att de erbjuder personligt anpassad reklam som vänder sig till just dig och dina intressen, med avsikten att det ska bli mer lockande för dig att klicka på reklamen.

Det finns så kallade adblockers, tillägg för webbläsare som blockerar reklam, men eftersom de förstör de nödvändiga annonsintäkterna för webbplatserna använder allt fler program som blockerar webbplatserna för alla som blockerar reklam. Därför blir adblockers allt mer verkningslösa, till den gräns att de förstör för både webbplatser och surfare.


vernerulrik
Deltagare

    Jag förstår att reklam är nödvändigt så länge finansieringen av webbplatserna sker på det här sättet. Problemet blir dock bara värre och värre. Snart hittar vi inte vad vi söker, utan drunknar i stället i annonser. Här avslöjas ju också vilken människosyn man har – den konsumerande människan. Jag tycker att alla sajter utom de rent kommersiella ska hållas fria från annonser och reklam. Vill jag köpa en ny monolaserskrivare vet jag var jag kan hitta sådana, jag behöver inte ha dem överallt också på andra sajter. Men så blir det när kommersialismen tar över, det finns ingen balans längre.

    Först vill jag säga att jag håller med dig angående mängden annonser på internet. Det är väldigt mycket, och i många fall kan de dessutom vara så ”kamouflerade” att det är svårt att veta om det är riktigt material eller reklam. Det var bland annat därför som EU gav Google 23 miljarder i böter eftersom de hade manipulerat sökresultaten för betalade företag.

    Aningen cyniskt så stämmer uttrycket att ”om du inte betalar för en produkt, då är det du som är produkten”. Det är därför det kan erbjudas så mycket gratistjänster på internet, det är besökarna som är produkterna ur företagets synvinkel. Det är därför som det ständigt dyker upp fler och fler betaltjänster där bara betalande och inloggade personer får tillgång till vissa verktyg och viss information.

    På sätt och vis är de flesta webbplatser kommersiella i viss mån. Även om man startar en egen webbplats tillkommer kostnader för webbhotell, domän et cetera. Och om man hittar en tjänst som är helt gratis faller det nästan alltid tillbaka till punkt ett igen – om det är gratis är det du som är produkten. Men det är nästan mer en filosofisk fråga än något praktiskt.

    Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.