Måste man ha en router också om man har mesh?

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 6 månader sedan.
Skapare
eva gustafsson-871ec63794
Deltagare

Hej, vi ska få fiberanslutning nu i dagarna och tror att vi är på banan med vad som behövs. Men blir ändå lite osäker. Vi köpte ett mesh-system Asus Lyra i somras. Som vi förstod det behöver man inte någon speciell router då utan räcker det med att meshen är kopplad till fiberboxen?

//Eva

Jag har aldrig testat Lyra själv så jag kan bara försöka komma till en slutsats baserat på vad som finns på internet, men jag tror att det behövs en router och att Lyra fungerar som nätverksförlängare till ett befintligt nätverk. Det är två anledningar till att jag misstänker detta:

1. På Asus amerikanska Lyra-sida visar det statistik på hastigheter ungefär halvvägs ner på sidan. Där visar de hur en Lyra-enhet är ansluten till ett modem, och modem brukar nästan alltid har routerfunktionalitet (DHCP-server, NAT och så vidare).

2. Jag hittar inte i några specifikationer att Lyra innehåller just routerfunktioner som DHCP och NAT.

Jag kan tyvärr inte ge något konkret svar på din fråga. Jag vet inte heller hur det kommer att vara med din fiberbox, men min kräver att jag har en router ansluten för att det ska fungera. Det är med andra ord inte säkert att fiberboxen har inbyggd routerfunktion den heller. Min gissning, och jag poängterar gissning, är att du behöver ansluta en router till fiberboxen och sedan en Lyra till routern.

Jag skulle tro att det står i installationsmanualen för Lyra om den måste anslutas till en router eller inte, och din bredbandsleverantör som tillhandahåller ”hålet i väggen” kan ge dig svar vilka funktioner som fiberboxen har.

Stort tack för att du tog dig tid. Jag rotade vidare på nätet och blev mer och mer övertygad om att det behövs en router. Så ringde jag vår tilltänkta tjänsteleverantör som sa att det inte självklart behövdes men troligen. Jag kollade runt lite på Kjell och ringde sen till dem för att be dem lägga undan en router, men då sa de att det förmodligen räcker alldeles utmärkt att använda en av Lyra-dosorna som router nära fiberdosan och de andra två sätter vi på lämpliga ställen. Eftersom Kjell missade en ”affär” i och med det svaret så chansar vi utan routerköp till att börja med. Jag som trodde att jag var allmänt okunnig – men det var tydligen inte en enkel fråga!

Än en gång – tack för hjälpen och trevlig helg!

Det är en stökigare fråga än man kan tro. Jag tycker däremot att du chansar helt rätt – testar utan en router och fungerar det så är det tummen upp. Om det inte fungerar vet du vad du behöver göra.

Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.