Snabbt bredband = Slött bredband

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 8 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

Jag testade Com Hems bredband 500 Mbit/s. Tidigare hade jag 250. En fantastisk skillnad! På morgnar och förmiddagar. Inte på sen eftermiddag och kväll. Varför?

Jag upplevde tiden när bilden på skärmen ritades upp väldigt sakta bit för bit. Man brukade gissa vad det skulle bli för bild när den var färdig. Med 500 Mbit/s ritas bilden upp blixtsnabbt. Det är så det ska fungera med bredband. Det tog ett antal år att komma dit.

Men vad händer under tiden från det att bilden börjar ritas upp till den är färdig? Klickar jag på en länk börjar inte bilden ritas upp genast. Där finns en fördröjning. Och den fördröjningen blir alltmer märkbar ju snabbare bredband man har. Man irriterar sig på den, helt enkelt.

På sena eftermiddagar och kvällar och med Com Hem kan den här fördröjningen vara så lång som 12 sekunder! Jag har mätt. Detta innebär att mitt så snabba bredband i praktiken inte alls är så värst snabbt. Det är tvärtom mycket, mycket långsamt om den här fördröjningen räknas in i tiden.

Vad är det som händer? Några säger att det beror på att många numera streamar mycket och att det då blir trångt om utrymmet i ett flerfamiljshus. Kan det stämma?

I alla fall ser jag det som fullständigt meningslöst att betala för snabbt bredband när det i praktiken handlar om bredband som inte är ett dugg snabbare än de vi hade för många, många år sedan.

 

 

Det första jag tycker att du ska göra (om du inte redan har gjort det) är att ansluta datorn till routern med en nätverkssladd och stänga av ditt trådlösa nätverk, och sedan surfa till bredbandskollen.se och köra deras test. Där kan du se hur snabbt din bredbandsuppkoppling är. Testa dessutom gärna olika tider på dygnet och olika veckodagar för att få en mer enhetlig bild. Om hastigheten ligger i trakterna av 500 megabit/sek, eller i varje fall över 450 megabit/sek, då tror jag inte att det ditt bredband som trasslar utan någonting antingen med ditt nätverk eller med din dator. Sedan kan man fortsätta att undersöka därifrån.


vernerulrik
Deltagare

    Problemet är inte bredbandshastigheten, utan den tid det tar innan bilden börjar ritas upp på skärmen. Där finns en enorm fördröjning framför allt på kvällar då andra i huset streamar film bl.a. Tiden det tar för att rita upp bilden är ju väldigt snabb med 500 Mbit/s, men vad har man för glädje av en sådan snabbhet när man ändå får vänta i flera sekunder innan någonting sker? Detta med att bilden ”ritas upp” förstår nog inte unga läsare, men uttrycket kommer från tiden då internet var nytt och modemen var helt värdelösa i all sin siraps-tröghet. Då, på den tiden, ritades verkligen bilderna upp, vit för bit. Man fick vänta länge innan en bild var komplett att titta på. Men det är alltså inte där problemet ligger hos mig. Jag har nu hört mig för hos andra och då medger flera att de kan ha precis samma problem vissa kvällar. ComHem förklarar fenomenet med att om många använder nätet får man ställa sig i kö för att få nedladdning till sin dator. Det kan alltså bli stockningar. Men då är det ju faktiskt ingen poäng med 500 Mbit/s. Följaktligen har jag nu återgått till 250, eftersom priset är lägre och hastigheten upplevs som densamma.

    Bilderna laddas faktiskt fortfarande på samma sätt som på ”den gamla goda tiden”. Mitt första modem var på 2400 baud (vilket är ungefär 0,0024 megabit/sekund med modernt språk) så man hade lite större chans att se vad som hände på den tiden, men så mycket bilder blev det ju inte.

    Eftersom Comhem har lämnat den förklaringen får vi utgå från att de har rätt, och jag tycke ratt du gör helt rätt i att byta ner dig till ett mindre abonnemang eftersom det blir en så försumbar hastighetsskillnad. Däremot låter det som att infrastrukturen (i brist på bättre benämning) verkar lite skev om man lyssnar på Comhem. För att ta ett exempel med fiktiva symboliska siffror – tio familjer bor i ett hus och varje familj har en vattenkran. Varje familjs krav kan spela 10 liter vatten per minut, så om alla spolar vatten samtidigt är totala förbrukningen 10 x 10 = 100 liter vatten per minut. Problemet enligt Comhem är att vattenledningen in i huset har en maxkapacitet på 50 liter, så om fler än fem familjer spolar räcker inte kapaciteten.

    Någon verkar ha varit för ivrig med att erbjuda snabba abonnemang. Det verkar dock konstigt att det blir så extrema väntetider,  men eftersom fler ai huset har samma problem verkar det inte vara era datorer som bråkar.

    Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.