Vill IE bestämma över Edge?

Detta ämne innehåller 4 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  vernerulrik 7 år, 4 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

I min gamla dator använde jag webbläsaren Internet Explorer. I min nya dator har jag Windows 10 och webbläsaren Edge. Till min nya dator har jag överfört både sparade webbsidor och genvägar till webbsidor. När jag nu försöker öppna dessa öppnas de inte i Edge utan i IE. Hur kan det komma sig? Det blir ju rörigt. Även om det är Edge jag nu använder, verkar det som om IE fortfarande har ett ord med i laget. Är det så? Jag har ju dessutom bestämt att Edge ska vara min standardwebbläsare. Kan det helt enkelt vara så att eftersom jag sparat dessa filer i IE så måste de även öppnas i IE?   

När du säger öppna sparade webbsidor och genvägar, hur går du för att öppna dem? Har du sparat dem som favoriter i Edge, eller dubbelklickar du på genvägar sparade i en mapp på datorn?


vernerulrik
Deltagare

    Jag har en stor mängd sparade webbsidor där filerna har ändelsen .mht. Hela webbsidan sparas då. Detta har jag kunnat sköta smidigt med IE, men jag ser nu att det inte går med Edge. I Edge måste jag, om jag vill spara en webbsida, gå via ”Skriv ut” och sedan ställa om ”utskriften” till ”Microsoft Print to PDF”. Sedan klickar jag på ”Skriv ut” och kan då välja att helt enkelt spara webbsidan i PDF-format. Finns andra möjligheter att spara en webbsida?

    Men jag är alltså inte klar över hur de här båda webbläsarna, IE och Edge, hänger ihop. Jag inbillade mig att nu skulle jag slippa IE. Men tydligen finns IE kvar för att kunna öppna gamla webbsidor, och jag har ju sparat många sådana t.o.m. från före millennieskiftet. När jag försöker öppna dessa sidor öppnas de nämligen i IE, inte i Edge. Detta sker automatiskt. Men var finns möjligheten att se denna inställning? Kanske har jag gjort den utan att vara medveten om den. Ibland händer det ju att ändringar leder till följder som man inte räknade med, sedan minns man inte vad eller hur man gjorde och hittar inte tillbaka.  

    Anledningen till att möjligheten att spara hemsidor lokalt begränsas och förändras är att internet som sådant är tänkt att vara dynamiskt på ett annat sätt än tidigare, och är därmed tänkt att så att säga upplevas online. Det finns en del funktioner för att markera sidor så att man kan läsa dem senare, men avsikten med hemsidor nu för tiden är inte att de ska sparas lokalt. Vill man göra det får man göra precis som du redan gör – att spara dem som PDF eller använda något tillägg för att hantera så kallade offline-sidor.

    I det här fallet är MHT ett väldigt gammalt filformat som började fasas ut i början av 2000-talet, och anledningen till att Edge inte öppnas sidorna är att programmet helt enkelt inte kan hantera dem. Internet Explorer däremot kan fortfarande hantera så gamla filformat eftersom man helt enkelt inte har brytt sig om att plocka bort stödet för det. Däremot går det inte att få Edge att hantera dem, så när du hanterar MHT-filer får du tyvärr stå ut med Internet Explorer.


    vernerulrik
    Deltagare

      Jag tackar för din förklaring och ställer mig helt bakom den.

      Forumet ’INTERNET’ är stängt för nya ämnen och svar.