Dataanvändning

Inte löst
Detta ämne innehåller 7 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av PC-tidningen support PC-tidningen support 9 månader, 2 veckor sedan.
Skapare
klajon03
Deltagare

Jag har en surfpott på 24GB per månad hos Telia. Helt plötsligt och utan min medverkan har all kvarvarande surfmängd på ca 20GB försvunnit. Är det någon som kan hjälpa mig med råd dels hur jag kan ta reda på vart surmängden tagit vägen, dels att förhindra att det sker igen?

Klas Jonsson

Vad är det för typ av maskin det handlar om (dator, mobiltelefon)? Vilket operativsystem är det?


klajon03
Deltagare

  Det är en stationär dator med Windows 10. Eftersom jag även har en Synology server (DS713+) i nätverket, med Cloud Station backup installerat går det inte att utesluta att även denna har en roll. Det är därför jag är intresserad av att veta med vem/vilka datakommunikationen har skett, och gärna också från var. Finns sådan loggfunktion inlagd eller går det att ladda ner? Enligt supporten på Telia var det ungefär lika stor datamängd i upload och download.

  Det enklaste är att kolla hur mycket trafik som datorn står för. Sök efter Översikt över dataanvändning. Där kan du klicka på den (eller de) nätverksanslutningar som datorn har sam den totala trafiken för de senaste 30 dagarna. Där kan du även klicka på en anslutning för att se vilka program och funktioner som har använt datatrafik. Det är inte speciellt detaljerad information, men det kanske ger en fingervisning.

  Om det är en surfpott, betyder det att du kopplar upp datorn mot mobiltelefonen?


  klajon03
  Deltagare

   Jag har en separat router (Huawei E5186), använder alltså aldrig mobiltelefon för detta. Jag har varit inne på Översikt över dataanvändning, men jag hittar inte någon funktion för att se datatrafiken ut från och in till routern, dvs den externa internettrafiken. Har jag missat någon funktion?

   När det gäller routern är det bäst att du kontaktar Telias support (eftersom det är ”deras” router) så känner de till den utan och innan. Eftersom det är routern som är navet i det lokala nätverket är det bättre att jaga trafiken där än i de olika enheterna på nätverket. Datorn har en viss övervakning som går att göra mer omfattande med tredjepartsprogram, och det finns säkert liknande funktioner/program även till NAS:en, men det brukar ändå vara trassligt att lyckas räkna ut hur mycket var och en av enheterna har använt. Då ska man också komma ihåg att skilja på intern och extern trafik – om jag skickar ett dokument till min nätverksskrivare räknar datorn det som nätverkstrafik, men eftersom den trafiken enbart håller sig på LAN:et och inte WAN:et kommer datorns trafikmätare att visa fel eftersom det inte kan skilja på trafiken. Den kollar bara hur mycket som passerar nätverkskortet, inte vart trafiken skickas eller varifrån den kommer.


   klajon03
   Deltagare

    Tack! Även om problemet inte är löst har jag fått ett antal nya infallsvinklar. Jag kanske återkommer då jag kommer in i en ny återvändsgränd.

    Tack för bra råd och trevligt bemötande!

    Du är välkommen.

    Ämnet ’Dataanvändning’ är stängt för nya svar.