Filmredigering

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 3 månader sedan.
Skapare
user-332134
Deltagare

Vilken kapacitet bör Processor resp Grafikkort ha för redigering av egna digitalfilmer? Jag vill köpa ny Laptop och i specifikationer etc förekommer bl.a. AMD, Intel i5, CPU som processortyper samt AMD Radeon och Nvidia för Grafikkort.  Jag använder Pinnacle Studio och väljer dels mellan AMD A10 och Intel i5 8250U (3,10GHz) som Processor, dels som Grafikkort AMD Radeon 530 (2GB DDR3) eller Nvidia GeForce MX150. Finns i Acer reps HP Laptops. Är antal kärnor (2 eller 4) betydelsefullt? RAM-minnet är 8 GB för de flesta i samma prisklass.

Alla de varianter som du har räknat upp i fråga om processorer och grafikkort är full tillräckliga för att du ska kunna ägna dig åt filmredigering. Det är två viktiga att tänka på, och jag misstänker att du redan är medveten om bägge. För det första är det stor skillnad på prestandakrav beroende på om du ska hålla på med så kallad SD-film (som har låg upplösning), Full HD eller ännu högre upplösning. Ju högre upplösning desto mer skenar systemkraven, och det du har räknat upp fungerar för upp till Full HD. För det andra är det viktigt att undvika flaskhalsar när man håller på med filmredigering, och det många glömmer är mängden RAM-minne (jag tycker att åtta gigabyte är ett absolut minimum och sexton är bra) och att det behövs både väldigt stor och väldigt snabb hårddisk. Om jag skulle räkna upp specifikationer mellan tummen och pekfingret skulle jag säga minst en I5- eller A10-processor, minst 8 gigabyte RAM (gärna 16, antingen direkt eller att du bygger ut senare), ett grafikkort med minst 2 (gärna 4) gigabyte så att du får dedikerat grafikminne, och ju större hårddisk desto bättre (USB3 om du använder en extern). Glöm inte bort upplösningen på skärmen, det går att redigera exempelvis Full HD på en skärm med lägre upplösning, men det högre upplösning och stor skärm gör allting mer lättarbetat.

Forumet ’PROGRAM’ är stängt för nya ämnen och svar.