problem med tuchplattan mm

Inte löst
Detta ämne innehåller 4 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  bgjo 6 år, 9 månader sedan.
Skapare
hubble86
Deltagare

Hej,

Jag har två problem som tycks vara omöjliga att lösa. Kör för närvarande en laptop Asus några år gammal, vilket väl i och för sig inte borde orsaka bekymmer.

Problem ett: tuchplattan tycks vara omöjlig att koppla bort vilket leder till allt för många ”spontana” inslag i texter och andra aktiviteter. Har prövat programmet ”TouchFreeze” utan någon som helst effekt.

Ett helt annat problem är att jag i min enfald väldigt gärna skulle vilja kunna öppna vilken mapp som helst utan att drabbas av olika typer av ikoner utan en gång för alla alltid starta mina äventyr i läge ”Lista”!

Har försökt ”allt” utan resultat.

Kör: Windows 10, uppdaterad och på den Firefox också uppdaterad.

Vad göra?

Gunnar Alm

 

Vi ska se om vi inte kan lösa något av dem i alla fall.

1. På bärbara datorer brukar det nästan alltid finnas en tangentbordskombination som växlar mellan att aktivera och avaktivera pekplattan. Det kluriga kan vara att hitta rätt kombination, men det brukar vara den så kallade Fn-tangenten plus någon mer, vanligtvis någon av F-tangenterna. Ibland kan det till och med vara så kryptiskt att man måste ”dubbelknacka” med finger i något av hörnen på pekplattan. Exakt vilken modell av Asus är det du har?

2. Testa att starta Utforskaren och klicka på fliken Visa. Börja med att ändra till det visningsläge som du vill ha, i ditt fall Lista. Längst till höger finns en ikon som heter Alternativ. Klicka på den lilla pilen under ikonen och välj Ändra mapp- och sökalternativ. Gå in under fliken Visning. Där finns det en rad olika inställningsmöjligheter, plus en knapp som heter Använd i alla mappar. Du kan behöva göra om detta om du hamnar i en mapp som inte använder läget Lista, för de magiska orden i Microsofts beskrivning är ”för alla mappar av den här typen”. Om Microsoft öppnar en mapp som den av någon anledning tycker än annorlunda en den som gjorde ändringen i, är det inte säkert att den visar innehållet som en lista, varvid du kan behöva göra samma ändring även i denna mapp.


hubble86
Deltagare

    Hej igen Forumledaren och tack för din hjälp! Övergången till Lista fungerade mycket bra med ditt förslag. Däremot har jag inte lyckat hitta de rätta kombinationerna av funktionstangenter för att neutralisera pekplattan. Nuvarande laptop är som sagt ASUS och den enda beteckning jag hittat är Notebook PC, vilket knappast kan vara en fullständig definition av modell. Jag får väl köra metoden cyklisk permutation med knapparna för att till slut med lite tur få pekplattan att dämpa ner sig. För närvarande har vederbörande ett mycket livligt temperament.

    Tack för snabb reaktion och hjälp,

    Gunnar Alm

    Tyvärr är det inte en tillräckligt exakt modellbeskrivning för att kunna ta reda på hur tangentbordet ser ut. Om du lyckas klura ut vad datorn har för modellbeteckning (sitter det kanske ett klistermärke under datorn?) så får du gärna hojta, så ska vi nog kunna reda ut det problemet också.


    bgjo
    Deltagare

      Tangentbordskombinationen för att koppla in och ur pekplattan på Asus bärbara datorer är vanligtvis fn + F9.

      Vet att frågan är ganska gammal men kanske kan klargöra lite om problemet.

      Jag har också en några år gammal Asus bärbar dator, modell N53SM från 2012. I denna sitter en pekplatta av märket Elan, i vilken också vissa funktioner försvann i samband med någon av de senare uppdateringarna av Windows 10. Pekplattan fungerar fortfarande vad beträffar gester, dock inte in- och urkopplingen av den som du också har problem med. Har varit inne på Asus hemsida för min dator och kollat upp drivrutiner (https://www.asus.com/se/Laptops/N53SM/HelpDesk_Download/) men dessvärre är denna så gammal att det inte finns några uppdateringar för Windows 10 där. Däremot provade jag med att ladda hem den senaste drivrutinen för Windows 8 (64-bit) och den verkade fungera som den skulle på min dator. Problemet är dock att denna förmodligen kommer att ersättas vid nästa uppdatering av operativsystemet, såvida det inte kommit en ersättare där detta är rättat.

      Du bör dock inte prova med att hämta och installera några drivrutiner från hemsidan jag angav förrän du har klurat ut vilken modellbeteckning du har på din dator.

      Vi får vänta och hoppas. Datorn i övrigt fungerar fortfarande ypperligt. Lycka till! /bgjo

      Forumet ’PROGRAM’ är stängt för nya ämnen och svar.