Klona SSD

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 4 månader sedan.
Skapare
rjo44318821
Deltagare

Jag har planer på att köpa en ny PC med 256 GB SSD och 1 TB HDD. Jag antar att boot sker från SSD och att också C: ligger där.

Jag har en idé om att på HDD ha två partitioner på 256 GB och 768 GB. Avsikten är att använda den första partitionen för att regelbundet, kanske veckovis, klona SSD:n. Den andra partitionen används för vanlig lagring (då SSD:n börjar bli full. C: på gamla PC:n är på 215GB…).

Tanken är att (utöver backup av SSD:n) också kunna boota från HDD om SSD skulle lägga av. Skulle det fungera? Kanske krävs ytterligare insats på HDD:n?

Skulle Macriums Reflect vara en tänkbar produkt som sköter kloningen?

PS För ”vanlig” daglig backup använder jag en molntjänst…

 

Mycket bra att du använder molnet för de vanliga backuperna, det ska du ha en klapp på axeln för.
I teorin kan det mycket väl fungera att klona en SSD till en hårddiskpartition men det är ändå inte någonting som jag skulle rekommendera, och detta av två anledningar.
1. Eftersom SSD-enheten i det här fallet är en bootbar systemenhet betyder en kloning till en inbyggd hårddisk att datorn i praktiken får två stycken bootbara systemhårddiskar i datorn. Detta behöver inte ställa till med någonting, men kan med vissa datorer och under vissa förutsättningar innebära att datorn antingen inte vet vilken systemhårddisk som den ska starta datorn med, eller att den helt enkelt startar datorn med ”fel” systemhårddisk.
2. Att klona en SSD till en mekanisk hårddisk (och i ännu högre grad från en mekanisk hårddisk till en SSD) kan vara en mindre bra idé eftersom de två olika typerna av enheter lagrar information på extremt olika sätt. Enkelt uttryckt består skillnaden i att hårddisken lagrar informationen på roterande magnetskivor vilket betyder att filerna lagras ungefär som låtarna på en LP-skiva, medan en SSD kan ignorera att filer kan ligga upphackade och utspridda över hela SSD:n. Hårddisken sköter sitt på ett utmärkt sätt, SSD:n likaså, men när man försöker klona fram och tillbaka mellan dem kan de olika teknikerna sätta krokben för varandra.


rjo44318821
Deltagare

    På min gamla PC använde jag RAID 1 på två HDD:er. I samband med installation av Windows 10 slutade RAID att fungera. Jag övergick till att då och då klona den HDD där C: låg. Vid den stora uppgraderingen av Windows i somras fick jag problem och fick tips om att använda Microsofts Verifier. Resultatet blev en oändlig(?) följd av återstarter. Räddningen blev då att i stället boota från kopian. Läget är nu att jag bootar från kopian men har alla filer på ursprunglig HDD. PC:n är från 2007 och snart lär väl någon av HDD:erna lägga av och då är kanske PC:n obrukbar. Därav beslutet att nu köpa en ny PC, med SSD. Jag ser gärna att jag på den nya har en reträttväg om SSD av någon anledning skulle lägga av… 

    Jag är införstådd med att lagringstekniken är olika på SSD och HDD men är det inte ett problem som ett kloningsprogram, typ Reflect, borda lösa?

    En grundfråga: Kan man vid uppstart välja att boota på partionnivå eller är det fysisk disk som gäller?   

    Om datorn och hårddiskarna är från 2007, då är det hög tid att börja titta på alternativ.
    Ett kloningsprogram kan mycket väl vara en alldeles utmärkt reträttväg, och precis som du säger har en del program inbyggda funktioner för att flytta mellan de två enhetstyperna (även om den egentliga nyttan av funktionerna kan diskuteras). Om jag skulle använda klontekniken så skulle det vara till en extern hårddisk som kan plockas bort när kloningen är gjord. När det sedan är dags att göra en ny klon, eller i värsta fall använda kloningen för att återställa systemet, ansluter du den externa hårddisken och gör vad som behöver göras.
    Det är främst att ha två systemenheter samtidigt på datorn som kan ställa till med trassel.
    Dual boot har med partitioner och inte fysiska enheter att göra. Det går med andra ord att köra dual boot på en dator som bara har en enda hårddisk/SSD så länge enheten har flera tillräckligt partitioner.
    Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.