Reglerad mappåtkomst irriterar

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 5 år, 10 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

Har blivit uppmanad att använda Reglerad mappåtkomst i Windows Defender.

Det som nu händer är att jag formligen bombarderas av meddelanden från Windows Defender Säkerhetscenter. Meddelandena börjar med ”Otillåtna ändringar blockerades. Reglerad mappåtkomst blockerade C:\Program…”.

Ska man behöva stå ut med detta för att höja säkerheten?

Det fåniga svaret är ”nja och nej”. Ökad säkerhet brukar nästan alltid innebära någon form av inskränkning i friheten, i likhet med att en låst ytterdörr är säkrare men osmidigare än en olåst, men det finns ju grader i helvetet som Dante konstaterade. Om det bara är ett eller några program som skapar irritationen går det att undanta dem från säkerheten så blir det i alla fall lite mindre frustrerande utan att man tummar mer än nödvändigt på säkerheten. Det gör du genom att gå in under Inställningar / Uppdatering och säkerhet / Windows-säkerhet och klickar på Öppna Windows Defender Säkerhetscenter. Klicka på Skydd mot virus och hot och välj Inställningar för skydd mot virus & hot. Långt ner på den sidan finns kategorin Undantag, där kan du klicka på Lägg till eller ta bort undantag och lägga till program, mappar filtyper och processer som inte ska blockeras.


vernerulrik
Deltagare

    Lägg bort eller ta bort undantag…

    Ska jag radera en WORD-fil med File Shredder går inte det, på grund av nekad åtkomst. Detta som ett exempel. Under en dag får jag hundratals meddelanden där detta verktyg stoppat än det ena än det andra. Då menar du att undantagen som inte ska blockeras ska läggas till. Men inser du vilket arbete man då ger sig in på? Och vad är det som ska läggas till, det visar inte alltid meddelandena. Att det handlar om mängder av undantag är dock klart. Datorn blir ju plötsligt mycket mindre användbar. Ska man ha skydd för allting kan man ju ta fram papper och penna igen…

    Jag stängde av denna funktion, så nu fungerar datorn perfekt igen.

    Det måste vara något väldigt speciellt som har inträffat på din installation, för när verktyget fungerar som det ska så ska man i princip bara aktivera det och sedan märker man det inte. Möjligtvis att man kan behöva lägga till en handfull undantag om man använder några speciella program som inte kan identifieras. Så när du får så mycket trassel, då är det någonting som är galet i ditt system.

     

    Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.