Serverskydd

Löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 4 månader sedan.
Skapare
klajon03
Deltagare

Jag har lyckats ansluta en Synology server och synkroniserar nu två olika datorer som befinner sig på olika platser med varandra och med servern.

Eftersom servern alltid står tillslagen är min fråga: Ifall jag vid arbete med någon av mina datorer får in ett virus, t ex ett utpressarvirus, kommer det genom mitt nätverks uppkoppling även att smitta eller låsa innehållet i min server? Om så är fallet hur skyddar jag bäst serverinnehållet (som ju bör ses som min säkerhetskopia).

Vänliga hälsningar

Klas J

Jag kommer att låta petig, men jag antar att det är en NAS som du använder eftersom jag inte kan komma ihåg att Synology någonsin har gjort servrar, så mitt kvar utgår från att det handlar on en NAS.

 

Det beror på vilket virus som du drabbas av, men enkelt uttryckt är det så att om din dator kan nå mappar/filer på servern, så kan din dator infektera filerna som ligger på servern (vilket kan få otrevliga konsekvenser i förlängningen). Det är däremot ingen risk att servern i sig kör viruset, eftersom servern har ett helt annat operativsystem som viruset inte är gjort för. Det är ett problem som omfattar alla oavsett vilken typ av extern lagring som används, oavsett om den är en NAS, Dropbox, Google Drive et cetera – går det att nå filerna från datorn finns risken att de infekteras av den drabbade datorn.

Jag har för mig att det finns en antivirusfunktion i Synology Diskstation Manager om det är en sådan enhet du använder, och det skyddet borde vara bättre än inget, men jag vågar inte gå i god för hur effektivt det egentligen är.


klajon03
Deltagare

    Självklart har du rätt, det är en Synology NAS. Du svarade alltså rätt på fel fråga, vilket gav mig det svar jag efterfrågade, även om frågan var otydlig.

    Min slutsats av det du skrev är att det är mina datorers virusskydd (och min egen försiktighet förstås) som avgör säkerheten på mina filer i NAS, eller hur?

    Tack för hjälpen!

    Precis så.

    Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.