Ej synk bild/ljud efter Windows 10 Anniversary update

Inte löst
Detta ämne innehåller 13 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 2 månader sedan.
Skapare
tomashag
Deltagare

Efter updaten så är bild och ljud inte längre synkrona. Går jag tillbaka till läget innan updaten så fungerar det igen. Jag har gått fram och tillbaka tre gånger och alltid samma sak. Om jag kör Netflix app så är det ok men inte om jag kör via en webb-läsare, likgiltigt vilken. När jag startar filmen så är synken ok men ju längre jag kör desto mer skiljer sig bild och ljud. Jag kör HDMI till en TV. Om jag använder datorns skärm och högtalare så är det ok. SVTplay fungerar inte varken med deras app eller via webb-läsare.Jag har försökt med mjukvarurendering i stf GPU men det blev ingen skillnad. Cmore och HBO fungerar men inte Viaplay.

Det här är ett problem som har dykt upp och försvunnit ända sedan tidigare Windows 7-tiden och det verkar finnas mängder av olika orsaker och lösningar, så tyvärr kan jag inte peka med hela handen och säga vad du ska göra, men jag kan komma med förslag baserat på vad andra har upplevt.
1. Se till att Windows är helt uppdaterat, och gå även in i Enhetshanteraren och kolla om det finns nya drivrutiner både för ljudkortet och för grafikkortet.
2. Testa att starta en webbläsare antingen i ett privat fönster och/eller utan några aktiverade tillägg och se om det gör någon skillnad.
3. Om du har möjlighet, testa att tvinga ner upplösningen på det som spelas upp för att se om det är renderingskapaciteten som gör att ljudet släpar.
4. Kontrollera att du har en HDMI-sladd av modellen 2.0, helst givetvis HDMI 2.0b för att den ska ha en så modern standard som möjligt.
5. Somliga med dubbla ljudkort (ett extra ljudkort utöver det som är inbyggd på moderkortet) har blivit av med problemet när de har plockat bort extrakortet och enbart använder det inbyggda ljudkortet.
6. Kontrollera även om det finns uppdateringar till TV:n, det är inte ovanligt att dessa i likhet med datorer får uppdateringar både för operativsystemet och för inbyggda funktioner. Det kan nämligen vara så att TV-apparatens och datorns DLNA-versioner kan ha problem att prata med varandra.


tomashag
Deltagare

    Allt tänkbart är uppdaterat. Vad menar du med privat fönster? Hur ska man se vilken HDMI-standard kabeln följer? Fast det vore väl jättekonstigt om en uppdatering av Windows skulle styra vilken kabel man måste använda. Jag har inget extra ljudkort men är datorns inbyggda ljudfunktion inblandad när man kör HDMI? TV:n har dess senaste uppdatering. Det är inte ljudet som släpar utan det är bilden. Jag har kopplat in en laptop med HDMI-utgång till TV:n och då fungerar alla play-kanalerna. Laptopen kör Windows 7. Med tanke på att felet blir större ju längre jag kör så funderade jag på om det kunde vara en minnesläcka men aktivitetshanteraren visade ingen skillnad i minnesåtgång.

    //Tomas

     

    Det privata fönstret är det som heter lite olika beroende på vilken webbläsare du använder, i Edge heter det InPrivate, i Firefox heter det Privat fönster och i Chrome Inkognitofönster.

    Jag skulle inte tro att det handlar om att det skulle vara en gammal sladd, men det är inte omöjligt. Ett exempel på det som var väldigt vanligt tidigare var att folk tyckte hdmi-sladdar var dyra så de köpte så billiga som möjligt, och upptäckte först när de kom hem att den nyinköpta sladden saknar stöd för kopieringsskydd. Det kan handla om att mjukvaran har uppdaterats så att sladden inte har full funktionalitet så vi kan inte helt avskriva idén, men jag tror som sagt inte att det handlar om något sådant.

    Datorns ljudkort är i högsta grad inblandat då det är ljud och bild som skickas genom sladden och inte den informationen som kommer från internet.

    Eftersom det fungerar med appen men inte med webbläsarna låter det som att det handlar om webbläsarna. Om du testar att starta webbläsare utan tillägg, fungerar det bättre då?


    tomashag
    Deltagare

      Det fungerar inte bättre om jag kör en webbläsare utan tillägg. Appen för Netflix fungerar men inte SVTplays app. Nu har jag köpt ett nytt grafikkort, ett Radeon R7 240. Jag tänkte att jag skulle få både ny HW och SW eftersom mitt gamla kort var från Nvidia. Jag provkörde tre gånger och det fungerade perfekt, ingen fördröjning bild/ljud men så, när jag körde för fjärde gången, så var felet tillbaka, värre än någonsin! Jag har sedan kört på en laptop som också kör Windows 10 med Anniversary update och där fungerar det. Laptopen klarar dock bara HD, inte full HD, så jag tänkte att jag skulle dra ner upplösningen till HD på den krånglande datorn men det hjälpte inte, fortfarande osynkront. Mysteriet tätnar! Jag kan inte komma på något mer att testa, så hjälp, någon.

      Eftersom det här händer när du strömmar till en TV via HDMI, får du samma effekt när du tittar på datorskärmen?

      Jag antar att TV:n dyker upp på datorn i form av en sekundär skärm, stämmer det? Vad händer om du kopplar ifrån datorskärmen så att TV:n är den enda skärmen?


      tomashag
      Deltagare

        När jag kör med datorns skärm/högtalare så fungerar det. Datorn står inställd på att duplicera skärmarna. Jag försökte då att enbart köra på TV:n, dvs HDMI. Första försöket var med SVTplay och det fungerade, perfekt synkront. Sedan försökte jag med Viaplay – nädå, osynk igen! Suck! TV:n blir skärm 1 medan datorns skärm får nummer 2 men det borde väl inte göra något. Jag har börjat att fundera på att göra en komplett ominstallation av Windows på en blank SSD. Dessutom borde man väl uppdatera BIOS, det är daterat 2009, men det känns lite osäkert. Går något fel så är det väl bara att skrota datorn.

        Det är precis lika viktigt att hålla BIOS uppdaterat som själva operativsystemet, men jag håller med dig om att det kan kännas väldigt osäkert eftersom det har potential att krascha datorn fullständigt. Nu vet jag inte hur det är med just din dator, men på många moderna datorer har moderkortstillverkarna gjort väldigt många bra lösningar för att göra det så säkert som möjligt (möjligheter att säkerhetskopiera BIOS, parallella och växlingsbara BIOD et cetera). Lyckligtvis behöver det inte längre vara speciellt dramatiskt, men det beror som sagt lite på vilket moderkort man har.

        Det spelar ingen roll vilken skärm som blir 1 och vilken som blir 2. Det kan möjligtvis vara själva kloningen/dupliceringen av skärmen som åstadkommer problemet om skärmen och TV:n har olika upplösning. Har du testat att, i stället för att duplicera skrivbordet, expandera det och spela upp på den ”halva” som är TV:n?


        tomashag
        Deltagare

          Jag kommer att göra en total ominstallation på en blank SSD. Jag har en ISO-fil på en DVD. Hur var det nu igen som man aktiverar Windows efter installationen? Jag hoppas det inte blir några problem då man har en ny disk och ett nytt grafikkort sedan senaste aktiveringen.

          Om du använder ett Microsoft-konto på datorn (och inte ett lokalt konto) kommer aktiveringen att sköta sig själv. Du kan hitta all information här: https://support.microsoft.com/sv-se/help/12440/windows-10-activation

          Jag vet att aktiveringen kan misslyckas om man gör för stora samtidiga hårdvaruförändringar på datorn, men jag vet inte exakt var den gränsen går. För att vara på den säkra sidan kan du använda appen Kontakta support och fråga Microsoft (det är kostnadsfritt), de ska kunna svara exakt på var gränsen går och om du riskerar att drabbas av en misslyckad aktivering.


          tomashag
          Deltagare

            Jodå, det gick bra att installera på nytt och aktiveringen skedde automagiskt. Och, tro det eller ej, alla play-kanaler är synkrona nu! Dock så får jag ju nu inte reda på vad som var felet men det kan jag leva med. Något märkligt hände dock efter installationen : det går inte att komma in i BIOS:et genom att trycka på Del, i stället erbjuds man att trycka på ctl-M varvid man kommer in i ett Marvell-bios där man bara ser SATA-SSD:n. När man går ur detta gå man direkt vidare i datorns BIOS- uppstart och in i Windows. Detta hände inte med den gamla SSD:n. Marvell-enheten ses som Andra enheter i enhetshanteraren. Jag tror att det kommer från ett PCI-e kort för SATA3 somm SSD:n är ansluten till. Enda sättet, vad jag funnit ut hittills, att komma in i datorns BIOS genom att trycka på Del är att starta datorn utan att SSD:n sitter i. Den gamla SSD:n var av fabrikat Corsair medan den nya är Kingston.

            Det borde fortfarande gå att komma in datorns BIOS, men den möjligheten borde upp redan innan alternativet att hoppa in i någon annan enhet. Det är inte så enkelt att du har börjat trycka för sent, nu för tiden kan det nästan hänga på tiondels sekunder att man missar?


            tomashag
            Deltagare

              Jo faktiskt, om jag börjar trycka innan den första texten dyker upp på skärmen så funkar det. En annan sak, man kan undra hur mycket Microsoft känner till om en. Jag fick samma bakgrundsbild på skärmen som jag hade med den gamla disken och den bilden fanns absolut inte på den nya disken!

              Jag antar att du använder ett Microsoft-konto (och inte ett lokalt konto). Det är nämligen en del av den information som lagras på ditt Microsoft-konto och synkroniseras mellan dina olika Windows 10-datorer. Det är så pass mycket som synkroniseras att det emellanåt känns som magi, och det är helt underbart när man har flera Windows 10-enheter.

              Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.