Laptopen stänger av sig själv

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 3 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

För första gången i mitt liv har jag nu en laptop i min ägo. Anledningen till att jag inte skaffat en laptop långt tidigare är att jag anser dessa små bärbara datorer vara en ergonomisk katastrof.

Nåväl, nu måste jag använda en laptop i vissa situationer. Och vad händer då? Jo, lite då och då stänger den av sig själv. Och sedan startar den igen.

Laptopen står på köksbordet. Problemet kom när jag placerade en frottéhandduk under den för att kunna flytta den enkelt. Nu är handduken borta och avstängningarna har blivit mindre frekventa, men det sker fortfarande.

Kan laptopen helt enkelt ha blivit överhettad? Av vad då i så fall? Den stängs av även när jag inte utför något arbete.

Det låter som att det handlar om överhettning, det är därför som man aldrig någonsin ska placera någonting under en laptop eftersom insuget för ventilation/kylning brukar vara på undersidan. Blockerar man den är det väldigt hög risk att datorn blir överhettad och stänger av sig för att skydda kretsarna.

Det för klarar dock inte nödvändigtvis varför den har fortsatt att stänga av sig. Om det är en begagnad dator, eller om den har stått så att den kan sugna in damm och skräp, kan det orsaka överhettning. Då kan datorn behöva öppnas och blåsas rent från damm.


vernerulrik
Deltagare

    Det kan också handla om att datorn har ett värmeelement bakom sig… Det tänkte jag aldrig på. Men det är ju väldigt känsligt. Då får jag flytta på bordet och aldrig heller ha datorn i knät. För övrigt är datorn alldeles ny.

    Värmeelementet gör inte saken bättre. En laptop trivs alltid bäst om den får stå på en hård bordsskiva där den får bra ventilation även underifrån, och där den slipper damm om man har den på golvet. Att ha datorn stående på textilier (sängtäcket, dukar et cetera) är aldrig en bra idé.

    Det kan verka som att datorer är väldigt känsliga, men jag skulle säga att det är lite av en definitionsfråga eftersom det är ganska extrema förhållanden inuti en dator. Som ett exempel kan vi ta en processor i en stationär dator. Den trivs bäst när den är svalare än 50 grader C, men det är inte så farligt om det går upp till 70 C men sedan börjar den ta skada. Korta stunder upp till 90 C fungerar, men det är bra om det inte är för lång tid varje gång. Om du tar bort processorkylaren tar det inte lång stund innan den passerar kokpunkten och dator stänger av sig för att det inte ska säga ”plopp” i datorn och du får montera in en ny processor när den gamla smälta har svalnat. Och damm i kylflänsarna isolerar samt försämrar luftgenomströmningen, det är därför man bör göra rent datorer någon gång per år.

    Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.