Mer info om windows

Löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 6 månader sedan.
Skapare
Janne2448
Deltagare

Jag skulle vilja veta mera om:

Vad är powershell och vad används det till?

förslag på fler mailhanterare (i stället för live)

var finns installationsfilerna för win 10

kontrollera att jag tagit bort de gamla installationsfilerna för win 7 och 8

kontrollera partitioner för disken

hjälp för att komma igång att programmera som miljö och programmeringstips

hur fungerar egentligen sökning? Det verkar inte som windows söker överallt!

Det kommer troligtvis att bli fullständigt oöverskådligt att försöka svara på så många frågor i samma tråd, men jag försöker svara kort och koncist. Om du vill ha mer utförliga svar, ställ frågorna individuellt i respektive avdelning.

1. Powershell är en avancerad kommandotolk som främst vänder sig till systemoperatörer.

2. Förslagsvis Thunderbird eller Mailbird.

3. Installationsfilerna ligger på en dold partition på hårddisken för att minska risken att de förstörs eller försvinner.

4. Här kan du kontrollera det.

5. Högerklicka på Start-knappen och välj Diskhantering.

6. Komplett omöjligt att ge ett rakt svar på, det beror helt på vad det är du tänker programmera.

7. Det stämmer, Windows indexerar bara de delar av Windows som anses vara relevanta med standardinställningarna. Du kan ändra vad Windows ska indexera (och därmed inkludera i sökresultaten) genom att söka efter och starta Indexeringsalternativ.


Janne4228
Deltagare

    Hej

    tack för svaren, jag har inte fått nån mailavisering så därför har jag inte sett det tidigare.

    jag tänkte nog att en del av frågorna kunde vara ämnen för tidningen.

    powershell, programmering och indexering i första hand.

    kan jag anta att installationsfilerna på den dolda partitionen är korrekta för Win 10. Jag hade nog Win 7 där tidigare.

    mvh Janne

    Powershell kommer troligtvis aldrig att tas upp i tidningen eftersom det dels är väldigt avancerat och dels näst intill ointressant för alla som inte är systemtekniker. Det dyker upp emellanåt i samband med tips och hjälpfrågor, men det skulle inte finnas någon grund att försöka göra någon djupare artikel om det. Då rekommenderas i stället att man använder Technet hos Microsoft för att ta reda på det man vill veta.

     

    Det är ungefär samma sak med programmering, det är ett för komplext och stor ämne för att kunna täckas på något vettigt sätt. det finns en anledning till att det är böcker på några tusen sidor och inte häften som går igenom grunderna i programmeringsspråk.

     

    Sökning brukar vi ta upp i olika sammanhang, senast i nummer 9/2017 hade vi en artikel på 6 sidor om hur man ändrar och förbättrar sökningar i Windows.

     

    Jag utgår från att det är rätt filer på den dolda partitionen om du har uppgraderat från Windows 7 till Windows 10.


    Janne4228
    Deltagare

      Hej igen

      I datorvärlden (och andra världar också kanske) finns ett problem med att när man söker eller läser ett ämne så blir det för djuplodande med en gång. Jag saknar för det mesta en enkel introduktion. Vad är det, vad används det till, vad är det bra för. Hur kommer man igång.

      Det var väl närmast det jag tänkte på!

      Powershell har jag sett omnämnas några gånger men jag har inte sett någon förklaring till vad det är. Det kanske bara är den gamla kommandopanelen med nytt namn??

      Programmering, litteraturen tar ofta inte upp det som behövs för att komma igång, miljöer, nerladdningar, länkar till mer info mm.

      Vi som har haft PC-tidningen några år kanske vill gå vidare?

      Jag har full förståelse får detta och att man blir nyfiken på vad saker och ting är. Det är bara positivt, nyfiken ska man vara. Ibland finns det dock inte någon direkt enkel introduktion, utan det blir närmast en fråga om att kasta sig i bassängens djupa ände och plaska planlöst tills man lär sig simma. Som i exemplet med Powershell. Jag kan verkligen rekommendera börja med att studera Wikipedia-artikeln som inte ens finns på svenska och efter det Microsofts introduktion och dokumentation som inte heller finns på svenska. Det är den enkla introduktionen.

       

      När det gäller programmering ställs man inför ett liknande problem, men här finns det dessutom ett ännu mer grundläggande fartgupp att ta hänsyn till: programmera vad? Hemsidor eller appar eller program… och även om man bestämmer för hemsidor så handlar det om php eller asp eller html eller…

      Man kan nästan jämföra det med att konstatera att ”jag vill lära mig motionera, kan du lära mig?” Motionera vad, innebandy eller fotboll eller zumba?

      Om du vill kasta dig över programmering, och det är både spännande (och frustrerande) så jag försöker inte avråda dig, bestämma dig först för vad det är du vill programmera. Sedan kan vi försöka ta reda på var du kan hitta introduktioner till detta, och jag skulle rekommendera att du går med i en Facebook-grupp som handlar om just det specifika som du vill lära dig. Där finns det säkert mängder med folk som kan hur mycket som helst om den programmering som du vill ägna dig åt.

       

      Det finns förresten till och med en svensk Facebook-grupp om Powershell där du kan läsa vad de pratar om utan att ens behöva bli medlem.

      Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.