Uppgradera W10 med för lite minne?

Inte löst
Detta ämne innehåller 8 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  tozon 6 år, 8 månader sedan.
Skapare
tozon
Deltagare

Har uppgraderat alla enheter till senaste W10 och det har inte varit något problem med plats i minnet (”hårddisken”) .

Men på en minilap med  ”minneshårddisk” på 32Gb räcker det tydligen inte till då det vill ha 8 tillgängligt och det är bara 2-3 kvar när de nödvändigaste Windows och dator programmen ligger där. Har försökt rensa allt som inte verkar behövas, men det räcker inte. Har tidigare haft liknande med surfplatta, men där kunde man ansluta till externt minne och komma runt det. Men den lösningen finns tydligen inte här.

Vad göra?

T

 

Det där är ett ganska vanligt problem när man har så små lagringsutrymmen som exempelvis minilaptops och plattor brukar ha. Det du skulle kunna testa är att skapa en installations-USB med den senaste versionen av Windows (vilket inkluderar Creators Update) och sedan boota från det USB-minnet och på så sätt uppdatera/uppgradera till senaste Windows. Microsoft har en utförlig guide för det är. Och bara för att vara övertydligt – installations-USB-minnet kan skapas på en annan dator och sedan flyttas till minilaptopen.


tozon
Deltagare

    Jag har gjort enligt anvisningarna, men får det inte att funka ändå. Den kör allting tills den säger att installationen pågår och man inte ska stänga av…. Har stått över natten två ggr och säger bara att 0% är klart. Abryter och startar om och den ”Återgår till tidigare version”. Det märkliga är att det inte går att starta den från USB-minnet trots att BIOSen är ändrad, men det går att starta uppgraderingen genom att klicka på ”Setup” filen på USBet. Det som skiljer sig är att det då kommer upp ett val att man kan använda USB-minnet för att få behövligt installationsminne. Det valet har jag inte fått via ”traditionella” uppgraderingen, där den bara tycker jag ska rensa på C: för att det ska funka och där finns ju bara det som måste finnas till Windows och datorns alla funktioner.

    Nu vet jag inte hur man kan gå vidare?

    T

    Har du testat att använda möjligheten att starta från USB och använda det som installationsutrymme? Det kan dock påverkas av storleken på USB-minnet – hur stort är det?

    Har du en möjlighet att sätta in ett SD-minneskort eller liknande i datorn för att expandera lagringsutrymmet? Det gör visserligen inte C-enheten större, men det kan användas som en D-enhet att flytta över saker till.


    tozon
    Deltagare

      Den vill inte starta från USB-minnet och hittar ingen annan möjlighet än vad som rekommenderas, att ändra i BJOS, men den startar ändå inte över USBn. Jag vet inget som kan flyttas över heller då i stort sett allt på C: är vad som datorn hade från början. verkar lite korkat att man inte förutsett att det behövs lite mer hårddisk för sånt här och att den har (i datorns program eller Windows) färdiga lösningar för liknande utan bara flummar runt om en massa osäkra lösningar, som om man försöker lösa ”hjulet” igen.

      Det måste väl gå att byta hårddisken eMMC till en större även på såna här (Toshiba CL10-C-102)?

      Tacksam för lösning.

      T

      Toshiba var säkerligen väl medvetna om problemet, men en liten SSD ger datorn ett lägre pris. Att sedan användare drabbas på samma sätt som du, det är olyckligt.

      Nu kan jag bara gå efter specifikationerna på Toshibas webbplats, men det borde inte vara några problem att byta ut den inbyggda SSD-enheten mot en ny som rymmer mer. Rent fysiskt sett borde de ha samma storlek så du borde kunna få in en SSD på 512 gigabyte eller mer, och sedan klona in din nuvarande till den nya.

      Här hittar du en artikel hur du bär dig åt.


      tozon
      Deltagare

        Är det samma formfaktor på SSD som eMMC och principen densamma för att byta? Jag hittar inga eMMC som reservdel hos de företag som säljer datorkomponenter, bara olika typer av SSD som ser helt olika ut både i fysisk storlek och anslutningsmässigt.

        Vilka kan hänföras till att vara eMMC, som tillverkaren av datorn säger att den ska ha?

        T


        bgjo
        Deltagare

          Kan det möjligen vara så att USB-minnet måste vara formaterat i FAT32 och inte NTFS, för att du skall kunna starta installationen via BIOS? Var nämligen så på min Surface-platta vilken dock har en ARM-processor. Bara en ide. /bgjo


          tozon
          Deltagare

            Enligt installationsinfon skulle USBn formateras vid installationen av installationsprogrammet och den fick då FAT32 fast datorn jag installerade från har NTFS. Datorn som ska ha W10’n har NTFS.

            Har provat att installera från en tidigare version av installationsprogrammet jag hade på en USB, men det gick inte då den envisas med att vilja ha datorns minnesutrymme och inte vill utnyttja externa extraminnen. Kan det vara nån skillnad om man ansluter en extern hårddisk till USB som har installationsprogrammet?

            Är ändå intresserad av att byta till större ”hårddisk” men fattar inte riktigt vad man ska ha för att möta upp till eMMC och om det går att byta den??

            T

            Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.