Upphöjt administratör

Inte löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 6 år, 5 månader sedan.
Skapare
jnemeth
Deltagare

Försöker skapa ”upphöjt administratörskonto” i Windows 7 Ultimate via:

net user administratör /Active:yes. Kommandot utfört. Växlar användare, men det finns inget nytt konto. Hjälp!

Prenumerant

Om vi börjar med att ta ett steg tillbaka – vad är det du försöker göra? Aningen generaliserat finns det nämligen ingenting som heter upphöjt administratörskonto utan bara två olika typer – standard och administratör. Dessutom skapar inte det kommandot något nytt användarkonto.


jnemeth
Deltagare

    Hejsan!

    Det kanske var fel att skriva ”upphöjt”, skulle ha stått ”hemlig administratör”.

    Tipset är hämtat från PC för alla och skall gå ut på att man har rätt att ändra eller radera filer och mappar. Som det är nu så får jag meddelande att ag inte har behörighet att utföra vissa kommandon.

    PC för alla tips är om följer: starta kommandotolken som administratör och skriva:

    net user administratör /active:yes och trycka enter

    Växla användare och då skall det finnas ett nytt konto utan lösenord

    Det låter mycket besynnerligt. Jag säger inte att det är fel, men det låter besynnerligt och jag ska förklara varför.

    När man installerar någon av de senare Windows-versionerna är en del av installationsprocessen att det skapas ett användarkonto med administratörsrättigheter, och där bestämmer användaren vilket namn kontot ska ha. ”Bakom kulisserna” skapas dessutom ett extra administratörskonto, men detta blir automatiskt dolt och inaktivt. Anledningen är att det ska vara en nödlösning ifall alla befintliga konton havererar (om man till exempel bara har ett konto på datorn och det kraschar). Då kan man använda det kommandot för att aktivera nödkontot (därav syntaxen /active:yes) och  försöka ta sig in i datorn igen. Det skapas alltså inte något nytt kontot, utan man aktiverar ett som redan finns på datorn.

    Det stämmer att det kontot kan användas för att radera saker som ditt konto inte har rätt att göra, men i stället för att göra på det sättet skulle jag i stället rekommendera att du ändrar rättigheterna på filerna och mapparna som du ska radera. Microsoft har en guide för detta här.

    Om du ändå vill försöka att använda kommandot, testa att skriva administrator i stället för administratör och se om det hjälper.


    jnemeth
    Deltagare

      Hejsan!

      Tack för att du tog dig tid att svara. Alltså måste artikeln i PC för alla varit aningen felaktig.

      Tack en engång!

      Med vänlig hälsning

      Josef Nemeth

      Nja, egentligen inte för administratörskontot ska dyka upp om man aktiverar det, även om det inte är något nytt konto om man ska vara petig. Och det går att lösa problematiken med att radera filer som det föreslås, men det är ett ganska udda sätt att göra det på. Men fel skulle jag inte säga att det är.

      Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.