Kinesiska tecken i stället för ÅÄÖ i vissa mail

Inte löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 månader, 2 veckor sedan.
Skapare
kjel35
Åskådare

Hej

För en tid sedan ombads jag att koppla ihop mitt Google-konto med mitt Microsoft-konto. Sedan dess har det börja dyka upp kinesiska tecken i stället för svenska tecken i vissa inkommande mail, inte alla. Jag använder Windows E-post, Version 16005.12026.20368.0. Hur rättar jag till detta?

Det där är ett problem som har dykt upp sedan ungefär 15 minuter efter att e-posten uppfanns. Problemet grundar sig i att det finns ett flertal olika sätt teckenkodningar. För att försöka förklara det enkelt kan man jämföra det med tangentbord där det som är vanligast nu för tiden heter UTF-8, sedan finns det Latin-1 och ett flertal andra. Dessa har det gemensamt att de kostar bokstäverna a-z, siffrorna 0-9 och andra standardtecken likadant, så om man exempelvis skriver på engelska drabbas man inte av ditt problem. Tyvärr har vi bland annat svenska tecknen å, ä och ö, och det är här problemen kommer.

Om person A skriver ett brev med Latin-1 och någon e-postserver konverterar meddelandet till UTF-8 under leveransen eller om mottagaren använder UTF-8. då blir ”icke-standardtecken” fel. Därför kan meddelanden från 49 olika personer blir rätt, men från den 50:e kan det bli fel för att den personen använder en annan teckenkodning än vad du gör.

Det är också därför som det kan vara svårt att lösa problemet eftersom upphovet kan ligga hos avsändaren och inte hos dig. I ditt fall blir det ännu stökigare eftersom appen E-post inte har något stöd för att ändra teckenkodning.

Därför går det inte heller att ge något rakt svar på hur du ska lösa problemet. Om du inte hade problemet innan du kopplade ihop Google-konto med Microsoft-kontot (vilket i sig låter som en konstig sak att bli uppmanad till, jag är inte ens säker på att jag vet vad det innebär) så testa att ”koppla isär” dem igen och se om det fungerar som det ska.

/ PC-tidningen support


kjel35
Åskådare

  Hej

  Tack för den utförliga förklaringen.

  Jag förstår nu bättre hur det fungerar då det gäller svenska tecken. Jag har dock kvar problemet. Jag blev nog ombedd att ”Synkronisera” mitt Googlekonto med mitt Microsoftkonto, inte att ”Koppla ihop” som jag tidigare skrev. Jag tror att meddelandet kom från Microsoft och att jag fått det flera gånger tidigare, till slut tröttnade jag och klickade ”Ja” på uppmaningen. Frågan är hur jag gör detta ogjort?

  Finns det någon mailklient i fördelzonen där man kan välja teckenuppsättning och därmed prova sig fram till något som fungerar?

  Denna synkronisering, handlar det om att Microsofts e-posttjänst (outlook.com eller någon av deras andra domänadresser) vill synkronisera med Gmail?

  Om man ska titta på gratisprogram så har jag för mig att det var e-postklienten eM Client som vann det senaste stortestet, även om min personliga favorit är Mozilla Thunderbird.

  / PC-tidningen support


  kjel35
  Åskådare

   Hej

   Problemen med svenska tecken har nu, verkar det som, försvunnit. De pågick i cirka två veckor och kan ha berott på, enligt din tidigare förklaring, ett tillfälligt fel i någon av de mailservrar som mina inkommande mail ofta passerar. Det var nog bara en slump att jag råkade synkronisera Microsoftkontot och Googlekontot just då.

   Tack för tipset om eM Client. Jag installerat och aktiverat gratislicensen. Mycket bra program som konfigurerade mina två mailkonton helt automatiskt och därefter importerade alla mail sedan 2016. Många bra funktioner, påminner mycket om Outlook.
   Tack för hjälp och tips
   Kjell Persson

    

   Tillfälligheter är eländiga när man ska felsöka. Vid ett tillfälle ringde min mobiltelefon exakt samtidigt som proppen gick. För en kort sekund inbillade jag mig att de hade med varandra att göra. 🙂

   Skönt att det ordnade sig, och kul att du tycker om programmet.

   / PC-tidningen support

   Ämnet ’Kinesiska tecken i stället för ÅÄÖ i vissa mail’ är stängt för nya svar.