Vanliga frågor angående Fördelszonen

answer not required
Detta ämne innehåller 0 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 2 år, 4 månader sedan.
Skapare pc-tidningen support
pc-tidningen support
Forumledare

#1

Fråga: Mitt säkerhetsprogram blockerar filen jag hämtar. Är den infekterad?

Svar: Det brukar med jämna mellanrum dyka upp frågor som handlar om problem att ladda hem program och filer från Fördelszonen. Vanligtvis handlar det om att säkerhetsprogram som antivirusprogram varnar för filerna och blockerar nedladdningarna, eller helt sonika raderar de nedladdade filerna. Detta leder givetvis till irritation och frågeställningen om filerna som vi lägger upp i Fördelszonen är säkra.

Är filerna säkra?
Det korta enkla svaret är ja. Programmen och filerna som läggs upp i Fördelszonen testas grundligt med en rad olika säkerhetsprogram, så de är så säkra som program på internet kan vara. Det är ingen fara att ladda hem och installera dem.

Mitt säkerhetsprogram stoppar filerna
Detta beror vanligtvis på minst en av två anledningar, beroende på vad som laddas hem.

  • Den första anledningen är att det helt enkelt är ett vanligt falsklarm. Säkerhetsprogrammet genomsöker filen och tror att den innehåller något farligt, trots att så inte är fallet.
  • Den andra anledningen är att säkerhetsprogrammet kan ha helt rätt – men detta låter farligare än det egentligen är. Vi kan till exempel ta program som vi har skrivit om, vars funktion gräver i operativsystemet för att i klartext visa serienummer för installerade program, eller program som lösenord som har lagrats i webbläsarnas lösenordshanterare. Det är funktioner som med all rätt klassas som säkerhetshot och skulle kunna vara riktigt otrevliga om de hade dolts i sabotageprogram. När vi skriver om dem handlar det dock inte om något som sker i det fördolda, tvärtom är det just den funktionen som vi vill använda – men det vet ju inte säkerhetsprogrammet.

Allmänt uttryckt brukar det inte vara speciellt svårt att lösa, det brukar räcka att plocka ut programmet ut säkerhetsprogrammets karantän. Hur detta görs skiljer sig åt beroende på vilket program som du använder, men börja med att leta i ditt program efter dess karantän. Där brukar bortplockade filer visas, och även möjlighet att plocka ut dem från karantän.

Vad gör PC-tidningen åt saken?
Tyvärr är det inte speciellt mycket som vi på PC-tidningen och våra tekniker kan göra åt dessa problem, eftersom det är program på datorn som laddar ner filerna som gör att det inte fungerar. Vi gör det vi kan, nämligen lägga ner tid och energi på att se till att programmen och filerna som läggs in i Fördelszonen är rena. Tyvärr kan vi inte hindra säkerhetsprogram från att ge falsklarm, och vi kan inte övertyga säkerhetsprogram om att programmen är hackarverktyg laddas hem med goda avsikter och vetskapen om vad de gör.

 

#2

Fråga: Jag har hämtat ett program från Fördelszonen, men när jag ska installera det frågar Windows vilket program filen ska öppnas med. Vad ska jag svara?

Svar: Ingenting, faktiskt. Anledningen till att Windows frågar efter ett program för att öppna filen är att Windows inte lyckas identifiera filen. Det beror nästan alltid på att något gick fel vid nedladdningen så att den hämtade filen är trasig. Testa att ladda hem filen igen, gärna med en annan webbläsare.

Anledningen till att det är bra att försöka med en annan webbläsare är att en misslyckad nedladdning brukar resultera i att det finns kvar temporära nedladdningsfiler i systemet. Försöker man ladda hem samma fil en gång till med samma webbläsare försöker systemet spara tid genom att använda det som redan är nedladdat, utan att veta att det är trasigt. Resultatet blir ytterligare en trasig nedladdning. Genom att använda en annan webbläsare sparas den temporära nedladdningen på en annan plats, varför allting kommer att laddas hem och förhoppningsvis utan missöden.

Ämnet ’Vanliga frågor angående Fördelszonen’ är stängt för nya svar.