Angående recension av Asus FX505

Löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 2 månader, 3 veckor sedan.
Skapare
user-389899
Åskådare

Hejsan blev lite förskräckt när jag satt och bläddrade i nr 13 och kikade igenom recensionen av Asus FX505. I texten står processorns topphastighet är moderata 2,2 gigahertz vilket är helt felaktigt. 2,2 GHz är bashastigheten på den. Och en kärna kan boosta upp till 4,2 GHz all core boost är 3,9 GHZ. Min laptop med 8750H ligger stadigt på 3,9. Lägg gärna in en rättelse i nästa nummer. Tack för en i övrigt bra tidning.

Jag höll på att skriva ”enkelt uttryckt så…” men i det här fallet kan man knappast säga att det finns något enkelt uttryckt. Hur som helst så är faktiskt informationen att det är en 2,2 GHz-processor helt korrekt, även när man tittar på Intels egna specifikationer om processorn. Det är den (maximala) bashastigheten för processorn och det är därför som både Intel, Asus (och vi) refererar till den som en 2,2 GHz-processor.
Det är dock lika rätt att säga att det går att pressa upp den i 4,2 GHz med det som kallas för Intel Turbo Boost Technology, men då ska man ha i åtanke att processorn börjar använda sig av en makalös balansakt där den tar prestanda från kärnor och ”threads” och lägger över den beräkningskraften så att andra kan utnyttja den och på så sätt internt överklocka delar av processorn till betydligt högre hastigheter än de specificerade 2,2 GHz.
Det leder till ett ställningstagande som i slutänden inte är så svårt att göra – ska man ange det som till och med tillverkaren säger är processorns hastighet och som är den faktiska bashastigheten, eller ska man ange en aningen teoretisk hastighet som är möjlig för processorn men som ligger inom arbetsområdet? För att minska risken för förvirring blir det i all enkelhet det förstnämnda.
Om man ska vara riktigt rättvis borde det redovisas uppmätta benchmarkresultat som baserar sig på olika typer av CPU-belastning som resulterar i ett konkret värde. Det fungerar dock bara vid jämförelser där det finns andra processorer att jämföra med. Att bara skriva att Intel Core i7-8750H klockar in på 12407 poäng, även med kommentaren att ”högre är bättre” säger absolut ingenting.
Så för att återgå till ”enkelt uttryckt” så har både du och tidningen rätt, trots att ni säger till synes två olika saker.

Ämnet ’Angående recension av Asus FX505’ är stängt för nya svar.