Delat: Inte på svenska och inte gratis

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 2 år, 6 månader sedan.
Skapare
bosseha
Deltagare

Jag har en allmän fråga, men också en specifik. I PC-tidningen rekommenderas program och hänvisas till Fördelszonen, där man laddar hem programmen. I tidningen står det vilket språk programmet är på. Eftersom jag inte är så bra på engelska önskar jag program på svenska. I tidningen 14/2017 står det på sid 54 om Driver Booster 4, språk svenska. I Fördelszonen hittar jag då Driver Booster 4.5, men naturligtvis är det på engelska. 9 gånger av 10 har det varit så. Varför? Ni måste väl veta vilka språk programmen är på? Jag tycker det är irriterande. Finns Driver Booster 4 på svenska som det står i tidningen eller inte?

En fråga till: Ni gör ofta reklam för att alla program är gratis, men det dröjer aldrig mer än någon dag, så får man erbjudande att få köpa PRO-versionen annars kan man inte utföra de lovade åtgärderna, som är nödvändiga för att datorn skall fungera. Sådant är också väldigt irriterande. Säg inte att det är gratis när det inte är det. Jag förstår mycket väl att programmakarna måste tjäna pengar, men inte på detta sättet tycker jag.

Först ska jag säga att ibland uppträder misstag, ingen är helt enkelt perfekt. Vi kan med andra ord råka göra missar emellanåt. I det här fallet kan man nästan säga att det både är rätt och fel – i tidningen stor det att Driver Booster 4 är på svenska och i Fördelszonen står det att programmet är på engelska. Programmet innehåller många olika språk inklusive svenska och engelska, så enkelt uttryckt har både tidningen och Fördelszonen rätt.

För att få programmet på svenska börjar du med att klicka på de tre horisontella strecken uppe till höger och väljer Settings (se bild). I rutan som dyker upp finns inställningen Language och i menyn under borde det stå English. Klicka på English, bläddra tills du hittar Svenska (språken står i bokstavsordning), klicka på Svenska och sedan på OK-knappen. Nu har du bytt språk på programmet.

 

Jag tror att anledningen till att så många program blir engelska beror på din dator. Nästan alla program med möjligheten att växla mellan språk utför en manöver som egentligen är väldigt klyftig – installationsprogrammet tittar vilket språk som Windows använder, och väljer automatiskt samma språk som Windows. Av någon anledning tror programmen som du installerar att du använder Windows på engelska och installerar en engelsk version av programmet trots att det finns en svensk version. Vilken version av Windows är det du använder, inte språket alltså utan Windows, är det Windows 10 eller Windows 7 eller…?

 

När det gäller gratis eller inte så är det på sätt och vis en definitionsfråga. När vi skriver om program och hur man använder dem, så kallar vi dem för gratisprogram eftersom de funktioner som vi visar är tillgängliga i gratisversionen. Precis som du säger brukar programmen kunna tjata om att man ska uppgradera till en betalversion, men i de flesta fall går det fortfarande att använda gratisversionen för det ändamål som vi beskriver.

Bifoga filer:

Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet