Kaspersky System Checker Invalid PIF files

Inte löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 2 år, 4 månader sedan.
Skapare
kenroj
Deltagare

Vad är det här, det får jag när jag skannar systemet med System Checker. Kör Windows 10 senaste uppgraderingen.

Vad jag vet så fanns PIF-filer på den gamla DOS-tiden. Vad menas med detta meddelande? Har testat med både mitt virusprogram (Panda) och med både Malwarbytes och IO-bit Malwere fighter och alla programmet säger att det inte är något virus eller malware i datorn.

Meddelandet lyder:

 

Invalid PIF files association
PIF extension files contain information about how applications written for DOS run in Windows.

Invalid PIF file association during an attempt to run certain apps can trigger the activation of malware that allows an attacker to gain control over the system and user data.

This problem is usually caused by active malware.

Failure to correct the problem causes the loss of essential apps or user files.

Kasperskys förklaring till det hittade felet är att den typen av problem ofta orsakas av aktiva sabotageprogram, så jag rekommenderar att du installerar och kör exempelvis Malwarebytes (finns i Fördelszonen) eller IObit Malwarefighter (finns också i Fördelszonen) för att kontrollera om Kaspersky-programmet har rätt. Om det handlar om sabotageprogram kan det ligga bakom ett flertal olika problem bland annat vid surfande.


kenroj
Deltagare

  Du läste inte inlägget ordentligt. Jag skrev att jag har kört både Malwarebytes och IObit Malwarefighter utan att de har hittat något fel. Vad kan det vara för fel?

   

  Stämmer, jag blandade ihop din fråga med en annan snarlik fråga.

  Det är som sagt extremt vanligt att det är sabotageprogram som ligger bakom det här problemet nu för tiden, men det finns undantagsfall. Jag rekommendera att du testar att köra systemfilsgranskaren (Microsoft har en guide här) och om inte det heller hjälper får det bli ett fall för Microsofts support (det är bara att söka efter och starta appen Få hjälp så hamnar du rätt).

  Anledningen till att det är ett intrikat problem är att PIF-filer används tillsammans med gamla DOS-filer, och som standard används inte ens tillägget i Windows 10 och är inte associerat med något. När det här problemet dyker upp har filtillägget associerats med något, och det är här de eventuella sabotageprogrammen kommer in i handlingen. I teorin skulle man kunna ordna problemet med rätt program, men nu för tiden finns det inget rätt program att ändra till och det går inte att bara ”avassociera” filtyper. För det krävs en hel del grävande i systemregistret.


  kenroj
  Deltagare

   Hej

   Undrar om programmet Kaspersky System Checker är riktigt bra?

   Jag har undersökt flera datorer och alla har samma fel. Dvs  Invalid PIF files association och  Hosts file is modified. Beträffande  Invalid PIF files association så har jag kollat med 5 olika virus program och alla säger att det inte finns något virus eller malware. Har kollat med Panda, Malewarebytes, IO-Bit Malewarf ighter, Bitdefender samt Kaspersky Free Virus som Kaspersky System Checker rekommenderar. Inget hittar något virius eller malware. Har även testat systemfilsgranskaren utan anmärkning allt var OK.

   Beträffande Hosts file is modified så klart att det ändras av vissa program bl a Unchecky. Det ser man i textfilen som man hänvisas till så det måste var ok och inte så farligt eftersom ni rekommenderar det programmet. Tar jag bort Unchecky så kommer det inte med i i textfilen.

   Så här har det nog alltid varit. Allt började med programmet Kaspersky System Checker. Datorerna går för övrigt jättebra och visar inga tendenser att gå långsammare eller andra konstiga fel. Jag är nöjd med datorerna som de är och struntar i om de får någon felaktig diagnos.

   Kaspersky System Checker är i sig ett bra program, och i sak så har programmet rätt. Dock handlar det lite om det gamla talesättet att som man frågar får man svar. I det här fallet är inte frågan om det finns virus eller sabotageprogram eller något sådant, utan om det finns felaktigheter i systemet. Programmet pekar också på sådant som uppfattas som fel i systemet, men det tar inte ställning till hur allvarliga felen är eller rättar till dem. Programmet är som att gå till läkaren och fråga om det är något med kroppen som inte är som det ska vara och läkaren svarar att man har fett hår, smuts under naglarna och otvättade fötter, men tvättar dig inte.

   I de här fallen så är det vanligt att förändringar i PIF-associeringen kan härledas till sabotageprogram, men det behöver inte vara det. Det finns helt korrekta anledningar att ändra i HOSTS-filen, men även detta är vanligt förekommande hos sabotageprogram, men det behöver inte vara det.

   Om Kaspersky System Checker pekar på sådant som inte är som det ska, men datorn fungerar klanderfritt och inga antivirus, antisabotage- eller anti-någonting annat hittar något, då bör man kunna förutsätta att man inte behöver göra något åt det om man inte absolut vill.

   Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet