Delat: Varning för Npcap Loopback!!

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 1 år, 6 månader sedan.
Skapare
kenroj
Deltagare

Varning för Npcap Loopback!!

Problem med usb-modem med Tele2. Jag kör Windows 10 version 1803. När jag efter ett par veckor skulle ansluta min bärbara med ett usb-modem så kopplade den upp som vanligt men jag kom inte ut på internet fast jag var uppkopplad. Ringde till Tele2 som var hjälpsamma och försökte hjälpa mig på alla sätt. Det var i varje fall inget fel hos dom.

Kollade sen lite själv och upptäckte att det fanns en ny nätverksanslutning som heter Npcap Loopback Adapter som var aktiverad. Den måste ha kommit dit med en uppdatering av Windows 10 för jag har aldrig sett den förut. Vad det är vet jag inte men att det är en väldigt dålig sak det vet jag för det var den som gjorde att jag inte kom ut på internet. Jag inaktiverade den så var problemet löst.

Jag vill härmed varna för den idiotiska nätverksanslutning som ställer till så mycket problem. Vad ska den vara bra för?

Till att börja med har Microsoft inte någonting med Npcap att göra, utan det är ett verktyg som är framtaget för detaljerad övervakningar av nätverkstrafik. Du kan läsa mer om det på https://nmap.org om du känner för det. Det använder visserligen Windows-funktioner som en del av övervakningen, men mer än så har inte Microsoft med saken att göra. Npcap är med andra ord ett legitimt program i sig själv. Men…

Programmet är väldigt effektivt och används av ett antal olika säkerhetsprogram för att bland annat upptäcka och hantera nätverkssäkerhet. Problemet är att även utvecklare av malware och spionprogram har upptäckt Npcap och det finns därmed även sådana sabotageprogram som använder programmet för att spioner på datoranvändaren för att lägga beslag på inloggningsinformation, kreditkortsinformation et cetera.

Därför är det svårt att besvara din fråga vad den ska vara bra för. den är som en hammare – jättebra när snickaren ska slå in spik, inte alls bra när inbrottstjuven använder för att slå sönder fönster.

Därför går det heller inte att svara exakt på varför det fanns i din dator, bortsett från att det har installerats (avsiktligt eller oavsiktligt) vid någon programinstallation – antingen tillsammans med något legitimt säkerhetsprogram eller smugits in i form av malware/virus.

Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet