Optimering av dator

Inte löst
Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  gunnaraldenbratt 5 år, 8 månader sedan.
Skapare
vigberger
Medlem

I PC-tidningen 11/2013 fanns en artikel om olika program som optimerar datorn. Jag skaffade mig Systweak Advanced Syastem Optimizer, ett program som lovordades. Diskstädning, uppdatering av drivrutiner, optimering av minnet med mera ingår. Och programmet var både roligt att arbeta med och effektivt. En massa ”skräp” rensades bort och ghamla drivrutiner ersattes bland annat. Efter någon vecka fick jag emellertid problem med datorn. Plötsligt kom jkag inte ut på Internet. ”Internet Explorer har sluta fungera” var felmeddelandet. Även Google Chrome  funngerade helt enkelt inte. Inkommande bredbnd kontrollerades men där var allt OK. Och när jag kopplade in min gamala dator funkade allt normalt med Internet.

Nu undrar jag: Kan dessa optimeringsprogram ”städa” och rensa bort för mycket  så att man till slut får plroblem med datorns OS? Finns det någon som har fått liknande proiblem i samband med optimeringen av datorn? Har jag gjort något fel?

Synnerlig tacksam för svar! Beviken och skrämd Optimerare.

Det är med optimeringsprogram som att städa i verkligheten – man kan alltid råka kasta något som man inte borde ha kastat. Det troliga är dock att det inte är optimeringsprogrammet som sådant som har ställt till med något, utan att städningen indirekt har gjort datorn instabil. Det skulle kunna vara att programmet har hittat en gammal drivrutin som visserligen var gammal, och när en ny installerades kanske den drivrutinen inte fungerade lika bra som den gamla med just din utrustning.
Om det har städats i webbläsaren och olika tillägg har kastats ut kan det leda till problem. Låt oss säga att optimeringsprogrammet städar bort tillägget A, så kan den städningen ha utförts helt rätt. Om A däremot samarbetar med tillägget B, kommer det att bli problem eftersom B nu försöker samarbeta med ett tillägg som inte finns kvar, vilket kan leda till problem.
Jag kan inte säga om det är Systweak Advanced System Optimizer som har ställt till med något, eller om problemen har uppkommit av andra anledningar. För att ta reda på det måste man gräva ner sig i datorn för att kolla vad programmet har gjort, vilka ändringar som har genomförts, vilka drivrutiner och program som har plockats bort och eventuellt uppdaterats.
Man kan även arbeta från det andra hållet, strunta i vad städningen har gjort och helt enkelt ta reda på vad som trasslar och fixa det. Enhetshanteraren kan skvallra om det är några enheter som inte fungerar som de ska och behöver antingen nya eller fungerande drivrutiner.
När du kommer ut på internet igen, surfa till http://support2.microsoft.com/fixit/ och undersöka om deras guider och program kan lösa något. De har till exempel en hel avdelning för Internet Explorer.

/ PC-tidningen support


gunnaraldenbratt
Åskådare

    Jag har också installerat Sysweak och fått en massa problem med diverse gratiserbjudande och annan liknande skit. T ex på Swedbanks hemsida erbjöds jag att vara med på en tävling genom att besvara frågor. Banken sysslar aldrig med sådant. Desutom har det kommit in en sorts annonser på banksidan som förmodligen det nämnda programmet har orsakat. Jag har tagit bort det och kört programmet ”Malwarebyteds Anti Malware” från PC-tidningen. Det programmet fann en väldigt massa fel som togs bort. Jag har alltså dåliga erfarenheter för det förstnämnda programmet som inte var gratis. Det kostade 237 kr.

    PC-tidningsprenumerant sedan många år

    Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet