Word och Excel

Inte löst
Detta ämne innehåller 18 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 1 år, 10 månader sedan.
Skapare
kenjan785468
Deltagare

Hej!
Min dator: Ca 2 månader gammal Lenovo Y520 med förinstallerat W10  64b uppgraderat till 1803. Officepaket 2010.
Problemet: Jag har alltid kunnat öppna dokument (Word och Excel) genom att dubbelklicka på dokumentet i utforskarens mapp.
Plötsligt gick inte detta längre utan när jag försöker öppna dokumentet blir det bara en snurrande ring tills jag stänger hela utforskaren. Kan inte heller byta namn eller flytta på ett dokument i utforskaren utan att få den snurrande ringen.
Om jag däremot öppnar dokumentet inifrån Word eller Excel fungerar det men det är en krångligare omväg. Pdf- filer verkar gå bra att öppna som tidigare.
Eftersom det har kommit plötsligt undrar jag om det är någon Windows uppgradering som ställer till det eller har jag av misstag ändrat något i utforskaren?

Har provat att installera om hela Officepaketet men det hjälper inte. Någon som kan hjälpa mig?

Bara för att börja med den mest uppenbara motfrågan – har du kontrollerat så att du har uppdaterat ditt Office 2010 till den senaste versionen? Microsoft har en guide för att kontrollera det här.

/ PC-tidningen support


kenjan785468
Deltagare

  Hej igen! Nu har jag med hjälp av din anvisning och MS hemsida uppdaterat allt som gick att uppdatera. Problemet finns dock kvar och jag undrar om problemet finns i Office. Jag kan ju öppna ett dokument inifrån Word och Excel. Lutar mer och mer åt att det kan vara något knas i utforskaren eftersom problemet uppstår när jag ska hantera en fil (öppna, flytta, kopiera)  i utforskaren. Kan det vara någon inställning i utforskaren och finns det någon som råkat ut för något liknande? Kan man reparera utforskaren och hur gör man i så fall?

  Jag kanske borde ändra rubriken på detta inlägg eller starta en ny tråd?

  Testa att reparera Windows. Högerklicka på Start-knappen och välj Appar och funktioner i menyn som dyker upp. Markera din Office-installation och välj Ändra. Då dyker det upp alternativ för att reparera Office. Börja med en snabbreparation, och om inte det gör du likadant igen men väljer onlinereparation i stället för snabbreparation.

  / PC-tidningen support


  kenjan785468
  Deltagare

   Hej!

   Efter att ha installerat om, uppdaterat och slutligen reparerat Office kvarstår problemet. I bland öppnas dokumentet men sen kommer den snurrande ringen och låser det hela. Finns det någon möjlighet att reparera utforskaren eller måste jag installera om hela Windows? Kan du ge några tips om hur man gör detta i så fall? Finns det några tips om inställningar i utforskaren?
   Hälsningar Kenneth Jansson

   Är det bara Word- och Excel-filer som gör på det här sättet, eller är det fler filtyper (bilder, ljudfiler et cetra)?

   Du skulle kunna testa att använda Systemfilsgranskaren, Microsoft har en guide för det här.

   / PC-tidningen support


   kenjan785468
   Deltagare

    Hej igen!
    Ja det är bara Word och Excel som spökar, bilder och Pdf verkar gå bra. Har kört Systemfilsgranskaren som inte hittade några fel. Man måste se upp med hur man skriver kommandon i Sfc, den kräver mellanslag både här och där.
    Ska jag byta ut Office mot Libre Office eller kan man reparera Windows på något sätt? Några tips?

    Eftersom det är ett gammalt Office kan du testa LibreOffice utan att avinstallera Microsoft Office för att se om du trivs med det.

    Får du samma problem att öppna filerna om du exempelvis högerklickar på ett Word-dokument och väljer Öppna med -> Word, eller högerklickar på en Excel-fil och väljer Öppna med -> Excel?

    / PC-tidningen support


    kenjan785468
    Deltagare

     Hej och tack för alla råd och tips. En betydelsefull sak som jag tyvärr inte tänkt så mycket på är att Utforskarens verktygsfält (det övre) blir grått, dvs att man inte kan använda någon funktion.. Detta kanske kan ge en ledtråd till problemets lösning. Ska testa Libre Office och se om det funkar bättre än ett gammalt MS Office.

     Att verktygsfältet kan kanske vara någon form av ledtråd men det är svårt att säga. Det låter som en indikation på att Utforskaren är låst, kanske för att datorn arbetar hårt med att försöka reda ut någonting.

     Det kan vara helt ovidkommande, men har du kontrollerat så att drivrutinerna till grafikkortet är uppdaterade?

     / PC-tidningen support


     kenjan785468
     Deltagare

      Hej igen! Har uppdaterat grafikkortets drivrutiner (Nvidia Geforce GTX 1060) men problemet finns kvar. Verkar som alternativen börjar ta slut och det enda som återstår är en ominstallation. Kan du tipsa om hur man gör detta med ett förinstallerat W10? Har inget att återgå till heller eftersom återställningspunkterna som standard är borttagna enligt vad jag läste i er tidning.
      Tack på förhand!


      kenjan785468
      Deltagare

       I ett sista försök har jag testat Libre Office och avinstallerat MS Office. Resultatet blev lika tråkigt så nu är jag övertygad om att det är Utforskaren som är boven i dramat. Min fru har en annan dator med samma konfiguration och där fungerar det (än så länge). På MS hemsidor finns det inte mycket hjälp att få utan där är rådet det självklara att uppdatera drivrutiner etc.

       En summering: När jag öppnar utforskaren och försöker öppna en Word eller Excel-fil får jag bara en blå snurrande ring och inget händer. Klickar jag i rutan blir hela rutan ogenomskinlig och man får stänga utforskaren genom att klicka på pilen i övre högra hörnet. Detta började för någon vecka sedan. Pdf och bilder går bra. Att öppna en fil (Word eller Excel) inifrån programmen går också bra. Det blir samma resultat med Libre Office.

       Hur gick det när du försökte öppna ett dokument genom att högerklicka på det och välja Öppna med?

       Windows 10 är synnerligen enkel att ominstallera eftersom det finns ett inbyggt verktyg för detta Det är bara att söka efter och starta Återställ den här datorn, och sedan följa instruktionerna. Du kan till och med välja om du vill spara dina filer eller göra en helt ren nyinstallation.

       / PC-tidningen support


       kenjan785468
       Deltagare

        Tack för tipset! Öppna med gav samma resultat, dvs en snurrande ring och sedan inget mer. Provar med en ominstallation få se vad det ger!<i></i>

        Jag hoppas att det löser sig.

        / PC-tidningen support


        kenjan785468
        Deltagare

         Hej igen! Har grunnat på det här konstiga problemet och vill kolla med en expert. När jag köpte datorn fanns en provinstallation av Officepaketet (kanske bara Word och Excel, kommer inte ihåg så noga) som skulle fungera någon eller några månader. Jag avinstallerade detta paket för att i stället installera mitt gamla beprövade Office 2010. Under tiden efter det dök det då och då upp frågor om jag inte skulle köpa det nya, dyra Office i stället. Kan mina problem ha att göra med denna avinstallation som kanske inte lyckades av någon anledning?

         Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet