2 användare ?

Inte löst
Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 år, 1 månad sedan.
Skapare
rituh
Åskådare

Vem är den andra användaren i min data?Har Windows7 med IE11 och har Avast Free Antivirus  och Malwarebytes Anti-Malware och dem hittar ingenting men Avast GrimeFighter visar att det finns 2 anvandare o ganska ofta hör jag konstiga klickande ljud i datan o den är väldigt långsam emellan,har ingen gästkonto o jag själv kör som administratör.Min syster har sparat vissa mappar med sitt namn o när hon har använt datan så har hon varit loggat med min inloggning.Vill gärna veta om jag har nån ovälkommen gäst i datan och i så fall vad ska jag göra att bli av med hen?Tacksam för hjälp t.rituh


wolvesdancin
Deltagare

    Hej Rituh! Innan jag försöker besvara din fråga så låt oss titta på vilka ord som betyder vad i detta digitala årtusende. Ja, digital betyder förresten ”som har med siffror att göra”, fast man ju med digital snarast syftar på att vi lever i ett datoriserat årtusende. Datorn är den ”binära” maskin med kringutrustning som du kallar för datan. Ordet binär syftar på att datorn arbetar med bara två siffror – nollor och ettor. Men datan är något helt annat. Exempel på data är alla de video-, musik-, foto- och dokumentfiler som lagras på datorns lagringsenheter, främst dess hårddisk eller hårddiskar, men även på USB-minnen och permanent på CD-, DVD- och bluray-skivor. Man borde egentligen säga datafiler eftersom data egentligen betyder ”uppgifter” som är insamlade eller samlade i något systematiskt syfte. I det sammanhanget betyder ”datan” detsamma som ”uppgifterna”. 

    Jag tolkar det du säger som att du påstår att det på din dator installerade optimeringsprogrammet GrimeFighter har meddelat dig att det finns två konton på din dator som används av var sin användare. Där hänger jag inte riktigt med. Du säger nämligen även att den enda som med din vetskap och ditt medgivande använder din dator är din syster, men att hon inte har något eget konto utan loggar in på datorn med användande av ditt användarkonto. Du resonerar ju helt logiskt när du menar att det för datorns del bara ska finnas en ”kontohavare” som har tillgång till ditt konto på datorn.

    Men du själv kan faktiskt ha två konton på din dator, där det ena kontot är ditt s.k. ”lokala användarkonto” och det andra är ditt s.k. ”lokala systemkonto” och där både ditt användarkonto och ditt systemkonto har administratörsrättigheter men har olika namn. Men det förefaller inte sannolikt att det skulle vara så i ditt fall. Systemkonton brukar nämligen bara användas i hemnätverk med mer än en dator. Med andra ord är det i en Home Group som man kan ha ett systemkonto aktiverat. Så jag får be dig att ganska exakt beskriva vad  GrimeFighter-programmet har rapporterat, som du tolkar som tecken på att någon okänd skulle använda din dator.

    Ljud från en påslagen dator är i alla fall alldeles väldigt normalt och är inget du bör tolka som att någon annan samtidigt med dig skulle vara inloggad på din dator. Det kan uteslutas som otänkbart.

    Men därmed vill jag inte ha sagt att det skulle vara otänkbart att din dator smittats av någon mindre önskvärd programvara som t.ex. något av alla de i och för sig ganska harmlösa program som samlar in data (uppgifter) om dina vanor på Internet, men som kan göra din dator trög.       

    Hejsan Rituh.
    Det beror på hur GrimeFighter räknar, skulle man kunna säga. Det finns i själva verket ganska många konton i en vanlig standardinstallation. Det finns till exempel ditt konto som du använder som i själva verket är en kombination av två konton – dina privata filer och inställningar, samt ett delat konto vars filer och inställningar delas mellan alla konton (även framtida nyskapade konton). Sedan finns det ett dolt administratörkonto som man bara kommer åt via felsäkert läge, i en del falls finns det ett så kallat gästkonto med ytterst få rättigheter, och så vidare. Att GrimeFighter rapporterar fler än ett konto behöver med andra ord inte betyda speciellt mycket, och om inga andra program rapporterar några varningar bör det inte vara vare sig någon fara eller något skumt.
    Men det är bra att du är uppmärksam, fortsätt med det.

    Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.