BullGuard

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av PC-tidningen support PC-tidningen support 1 år, 11 månader sedan.
Skapare
Gunnel Östvall
Medlem

Vi installerade BullGuard för ett par år sedan efter rekommendation i PC-tidningen. Nu har det hänt 2 ggr på 14 dgr att säkerhetsssýstemet slängt ut program. Idag såg vi det tydligt. Vi körde Föreningsadministration (ett enklare bokföringsprogram för Hembygdsföreningar). Vi fick ett meddelande om att säkerhetsprogrammet tagit bort en fil som ansågs farlig och så fick vi frågan om ikonerna också skulle bort. Puts väck. Programmet har körts i vår dator i ½ år.  För 14 dagar sedan försvann DisGen på samma sätt. DisGen (ett stort och välkänt släktforskarprogram) har gått i våra datorer i 20 år nu och det har aldrig varit några problem.

Är det fler som råkat ut för detta? BullGuard avinstallerades och programmen installerades igen  –  men vågar vi ha kvar BullGuard på andra datorer här i huset? När första programmet försvann trodde vi att det vara Windows 10, men efter dagens händelse tror vi nu att det var säkerhetsprogrammet.

Vi har haft datorer här hemma i cirka 30 år nu och vi har aldrig råkat ut för att ett program slängs bort från datorn.

Har någon någon idé om vad som hänt? Förslag på åtgärd? 

Undrar vi/ GoL

Jag kan inte på någon bergsäker orsak, det blir mest några lösryckta teorier.
När något plötsligt går fel, till synes utan orsak, handlar det ofta om att en uppdatering har installerats och att den innehåller förändringen som orsakar felet. I det här fallet skulle jag gissa att Bullguard har uppdaterats och att det är den eller de uppdateringarna som har reagerat på dina program. Med tanke på vilka program det handlar om låter det som uppenbara falsklarm, men falska eller ej – resultatet blir ju detsamma vilket är irriterande.
Nu har jag inte så stor praktisk erfarenhet av just Bullguard eftersom jag använder andra program, men troligtvis har Bullguard inte raderat programmen utan placerat dem i karantän och i samband med detta velat fortsätta att städa bort ikoner och så vidare. Om så är fallet bör det fungera att gå in i programmet och plocka tillbaka filerna, och samtidigt placera programmet på en så kallad ”whitelist” där man talar om för Bullguard att oavsett vad programmet tror så ska det inte plocka bort det. Att vitlista är det vanligaste förfarandet när ett säkerhetsprogram gör fel, men det är något som man brukar göra först efter att problemet har uppstått, då det skulle vara ett hopplöst projekt att i preventivt syfte försöka vitlista alla bra program. Det är också mitt förslag på åtgärd – att vitlista programmet efter att det har lagts tillbaka.
Att däremot försöka gissa varför programmen plockats bort är näst intill hopplöst, däremot bör Bullguard ha berättat varför i någon form av meddelande i samband med borttagningen.

Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet