Fördelszonens säkerhetspaket

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 3 år, 5 månader sedan.
Skapare
user-325649
Åskådare

Hej.

Fördelszonens säkerhetspaket som består av sex olika program är ju imponerande. Vi har sedan länge fått lära oss att man bara ska ha ett antivirusprogram i datorn samtidigt – i alla fall inte aktiva samtidigt. Kanske har jag läst artikeln slarvigt, eller är det OK att köra både antivirus, malware och ransomware samtidigt? Alla tre är väl att betrakta som antivirusprogram och som dataexperter avråder från att använda samtidigt då det kan orsaka olika typer av problem och fel.

I samband med byte från Kaspersky till Bitdefender Plus fick jag bestämt rådet att bara ha Bitdefender Plus i datorn eftersom programmet har et mycket effektivt skydd till mot alla nämnda hot. Det kan ju kanske ha att göra med att man vill förstärka det egna varumärket, eller är Bitdefender tillräckligt?

Kanske finns frågan redan besvarat, men det kan ju ta mycket lång tid att hitta svaret…

Tacksam för PC Tidningens expertkommentar.

/ToGe

Vi har haft varianter på den frågan tidigare men det är värt att ta en gång till.

Det är helt rätt att man bara ska ha ett antivirus installerat på datorn samtidigt. Det handlar alltså inte om att inte köra två samtidigt, man ska inte ens ha två installerade samtidigt. Vilket givetvis leder rakt till din fråga ”…är det OK att köra både antivirus, malware och ransomware samtidigt? Alla tre är väl att betrakta som antivirusprogram…”. Nej, de är faktiskt inte antivirusprogram i det avseendet, men det är verkligen inte lätt att veta i det kompletta träsk av terminologi och definitioner som man klampar rakt ut i i dessa sammanhang. Malware, eller sabotageprogram, är faktiskt inte virus och brukar sällan omfattas av antivirusprogram. En grovt förenklad beskrivning är att virusprogram är designade för att sprida sig själva medan malware oftast (och oavsiktligt) installeras av användaren själv. Däremot finns det virus vars funktion är att installera malware, vilket visar lite av röran. Ransomware främst en beskrivning av en specifik form av malware (på samma sätt som adware med flera) med med den skillnaden av ransomware ofta behöver en mer specifik form av skydd.

 

Bitdefender-frågan kan vi göra lite mer generell genom att titta på kommersiella program jämfört med gratisversioner, och i stort sett skulle jag säga att det sätter fingret på en av fördelarna med de kommersiella paketen – de innehåller ofta väldigt många olika former av skydd i samma program så att man slipper ha fristående specifika program för varje funktion.

Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.