Förlorad behörighet

Inte löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  ludovicoilmoro 9 år, 1 månad sedan.
Skapare
ludovicoilmoro
Medlem

Vissa av mina mappar låser alla filer som ligger i dem med ”hänglås”. Jag får sen veta att jag inte har behörighet att kopiera dem, öppna dem osv. Jag får gå in i varje fil under Säkerhet och bocka av full behörighet för mig själv till filen ifråga. Mitt UAC ställdes i ”botten” av en vän som försökte hjälpa. Ingen skillnad. Jag kan däremot skapa en helt ny mapp och flytta de låsta filerna till den. Då försvinner hänglåsen, men efter ett tag är de tillbaks igen. Och om jag skapar t.ex. en pdf-fil, får jag plötsligt inte behörighet att öppna den, utan måste öppna manuellt med avbockningslista. Tror inte jag har virus, har kollat. Datorn används bara av mig, jag är administratör.

Jag hoppas verkligen att jag har fel, men det där låter panikartat oroväckande mycket som så kallad ransomware, det vill säga ett virus som krypterar dina filer, och när tillräckligt många är krypteradelåser den alltihop och begär stora summor i lösensumam för att (eventuellt)låsa upp filerna igen. Om det är ransomware (vilket jag hoppas att det inte är) löper du en akut risk att förlora dina filer för alltid.

Installera och kör omedelbart Malwarebytes Antimalware som finns på CD:n, och alla andra säkerhetsprogram du har på datorn. Installera även skyddsprogrammet Cryptoprevent (http://www.foolishit.com/vb6-projects/cryptoprevent/) för att försöka skydda datorn, och du kan även testa att använda Symantecs gratis onlinesökning (https://security.symantec.com/nss/getnss.aspx?langid=ie&venid=sym) för att försöka hitta inkräktare.
Om du inte drar dig för engelska kan du läsa mer om detta hos Microsoft (http://www.microsoft.com/security/portal/mmpc/shared/ransomware.aspx) och i nummer 15-2014 har vi en stor artikel just om detta, tillsammans med bland annat Cryptoprevent på CD:n.

Om det är ransomware kan det eventuellt handla om minuter (jag överdriver inte, det här är motsvarigheten till hjärtstillestånd på akuten) innan dina filer är krypterade och borta för alltid.


wolvesdancin
Deltagare

    Om PC-Tidningens Supports värsta farhågor om ransomware är på väg att besannas för din del Ludovicoilmoro, så bör du, om det inte är för sent, försöka rädda dina data-backup-filer. Om de ligger på en extern hårddisk kopplar du bara ur den disken. Om filerna ligger på en intern hårddisk på en stationär dator så släck ner datorn, drag ur nätkontakten och lossa den av panelerna som ger dig fysisk åtkomst till back-up-hårddisken varpå du bryter strömförsörjningen till denna disk. 

    Exempelvis kan man på nätet läsa följande nödrop på hjälp: ”Now I suddenly can’t access the external hard drive I have been using for Time Machine backups! There is a small lock icon in the lower left. Can anyone help?”

    Dessutom snarare stjälper än hjälper dig en installation av Cryptoprevent på din dator om den redan är infekterad med ransomware. Cryptoprevent riskerar i så fall att legitimera och skydda redan genomförrd installation av ransomware.

    Dessutom ska man alltid polisanmäla om man råkar ut för ransomware och får ett meddelande med krav på lösensumma. Det är nämligen inte alltid som de som försöker tjäna ”easy money” på detta sätt verkligen lyckas utplåna alla spår efter sig. Ibland misslyckas de med detta vilket kan innebära att de uppspåras.    

     

      

    Tack för svaren. Man sätter kaffet i halsen. Men de här små hänglåsen har jag haft i flera mappar i ett par månader. Filerna går oftast att öppna och kopiera. Ibland trilskas någon fil som jag vill flytta till en helt annan mapp, och jag får meddelande om att jag inte har behörighet. Ibland går en nyss nerladdad pdf-fil inte att öppna. Dock kan jag då gå in via Egenskaper – Säkerhet- Avancerat – Ändra behörigheter – Lägg till (Jag skriver in mitt förnamn) – Bocka i en massa rutor – Verkställ – OK (OK tror jag 3 ggr). Sen är filen öppen, utan hänglås. Men rätt vad det är är låset tillbaka igen. Om jag flyttar alla filerna till en ny mapp försvinner också hänglåsen, men inte för alltid. Jag upplever det här som gåtfullt och inte så lite tjatigt. Och jag HAR Malwarebytes Premium (betalt, alltså) sen ett bra tag. Det programmet reagerar inte alls. Ingen har begärt en lösensumma, och det har som sagt gått ett par månader. Jag ska följa alla PC-expertens råd, så får vi se. Själv tror jag att jag har kommit åt någon inställning ”inne i datorn”, fast där är jag inte ofta, och jag brukar inte chansa utan att vara säker. Nu är jag förstås oroad och backar upp precis allt. Snart ska jag gå över till en ny dator. Det vore snopet att få eländet med sig.

     


    wolvesdancin
    Deltagare

      Skulle kunna förklaras av att någon nybörjare på ett av sina första ransomwareförsök har köpt på sig en dålig produkt. Hur som helst är det, som du själv antyder, inte speciellt förnuftigt av dig att använda dig av migrering från din nuvarande dator till den nya du planerar. I dina skor hade jag helt enkelt gjort en nyinstallation av mitt OS på en nyformaterad OS-disk eller OS-partition på den nya datorn. Och klämt dit CryptoPrevent samt ditt antivirus och dina antiadware-program innan du sedan efter omstart ansluter en disk med dina datafiler (dvs. filerna i dina bibliotek).

      Du hämtar alltså dina datafiler från dina nuvarande backup-diskar men systemfilerna ska du inte hämta från din nuvarande installation. Jag rekommenderar dig att först även rensa datafilerna på cookies genom att du kör dem genom gratisversionen av SuperAntiSpyWare ett par gånger. Hämtas från

      http://www.superantispyware.com/

      Tack, ni som har försökt hjälpa mig. Ska pröva alla råden. På alla andra sätt fungerar min dator normalt. Jag tycker lite synd om den (ryske?) dataskurken som har köpt ett dåligt ransomwareprogram(!) och sitter där och svär över att HAN har blivit lurad. Intressant tanke, men tack ändå, som sagt.

      Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.