Hur få bort eländet Avira Antivirus?

Löst
Detta ämne innehåller 10 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  vernerulrik 5 år, 10 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

Windows har numera ett alldeles utmärkt virusskydd. Efter samtal med några vänner blev jag dock intresserad av ett anti-virusprogram som det talas mycket om idag – Avira Antivirus. Så jag laddade ner och installerade gratisversionen. Det ångrar jag nu.
Nu inleder jag med att genomsöka hela datorn, tänkte jag. Klockan 18.30 startade programmet. När jag kom in i rummet igen för att kontrollera hur det gått, klockan var då 23.15, höll programmet fortfarande på… Mer än 2 miljoner filer hade genomsökts och då var endast 37,5 % av datorn genomsökt. Ingenting hade hittats, men mer än 600 ”Warnings” hade utdelats. Det var ju helt uppenbart att detta program är rena rama bluffen. S¨jag bestämde mig för att avinstallera dagen efter.
Det var lättare sagt än gjort! Nu har jag försökt i mer än 1 timme, på olika sätt, men efter varje omstart är Avira tillbaka!

Är det så att Avira är ett virus? Hur får jag bort eländet?

Det enda jag egentligen kan svara på är att Avira, om du har laddat hem det från deras webbplats, inte på något sätt är ett virus utan ett fullt legitimt program. Det går inte att säga om det är rimligt med mer än sex miljoner filer på en dator, det låter väldigt mycket men beror självklart på hur mycket som lagringsutrymme som används. Om den dessutom har tillgång till en nätverkshårddisk kan antalet filer stiga drastiskt. Samma sak med 600 varningar, det säger inte så mycket eftersom det i teorin kan vara 600 cookies som är helt ofarliga men att programmet ändå varnar eftersom de i en del avseenden kan spåra vad du gör på internet och då av somliga kan anses vara ”farliga”.

Däremot borde det inte vara några problem att få bort programmet, av en ren tillfällighet avinstallerade jag en Avira Internet Security Suite på en dator för ett par timmar sedan. Det tog ett par minuter så var allt borta. Jag använde visserligen IObit Uninstaller, det kanske var det som gjorde att det gick smidigt.


vernerulrik
Deltagare

    Så enkelt är det inte. Jag avinstallerar programmet Avira Antivirus med IObit Uninstaller utan problem. Men allt blir inte avinstallerat. Kvar efter omstart blir någonting som heter Avira Operations GmbH 14,90 MB. Andra ikoner är Avira Scheduler, Avira Service Host, Avira Web Protection och Avira Mail Protection. Dessa visas i IObit Setup Maneger och man kan där välja att avaktivera dem. Men jag vill alltså ha bort dem helt. Efter varje omstart dyker 14,90 MB upp igen i IObit Uninstaller, trots att jag avinstallerat dem gång på gång. Och så kommer även genvägen till (det nu avinstallerade) programmet på skrivbordet… Jag blir alltså inte av med eländet. Går jag sedan till Windows Defender Säkerhetscenter så står det där att Avira Antivirus är installerad som antivirusleverantör. Försöker jag då öppna Avira Antivirus går naturligtvis inte det eftersom programmet är avinstallerat. Men flera ikoner är alltså kvar och registret är späckat med ”Avira”. Det brukar vara skitprogram som är så svåra att avinstallera.

    Vad händer om du i stället för att försöka inaktivera, avinstallerar även de programmen? När jag avinstallerade plockade jag bort en hel rad med Avira-program.


    vernerulrik
    Deltagare

      Problemet är att dessa resterande program inte går att avinstallera, det är därför jag placerar Avira bland skitprogrammen, vilka bl.a. kännetecknas av att man inte får avinstallera dem. Det handlar om hundratals filer och, som sagt, registret är nerlusat av ”Avira”. Det ser ut som om de avinstalleras, men efter varje omstart dyker de upp igen, och på skrivbordet hamnar åter en genväg till programmet Avira som alltså inte finns kvar på datorn.

      Det låter mycket underligt, det har jag aldrig råkat ut för. När jag använde IObit Uninstaller markerade jag att alla programmen skulle installeras samtidigt och inget av dem kom tillbaka. Var det så du gjorde, eller avinstallerade du dem ett och ett?


      vernerulrik
      Deltagare

        IObit Uninstaller visar att Avira Antivirus är avinstallerat. Samtidigt finns alla filer kvar i programmappen… Och samtidigt visar Windows Defender säkerhetscenter att det är Avira som bestämmer… Och samtidigt är det Windows Defender som sköter genomsökningen av datorn… Rena snurren, alltså. Jag blir inte av med Avira, vilket visar att det är ett skitprogram. Kan det vara effektivt att ”plocka” alla ”Avira” i registret? Men det tar tid att utföra.

        Avira är tydligen medvetna om att det kan bli problem på en del datorer, så de har skapat ett program som heter Avira Registrycleaner. Programmet finns att ladda ner här, tillsammans med en guide som visserligen är väldigt utförlig men tyvärr bara på engelska. Titta närmare på den, och om det trasslar till sig med språket så säg till så hjälps vi åt.


        vernerulrik
        Deltagare

          Det fungerade inte. Det går inte att ta bort mapparna i utforskaren. Avira Registry Cleaner anger i felsäkert läge att allt knutet till Avira nu är borttaget i registret. Men registret är alltså fortfarande fullt av ”Avira”.

          Avira är nu så dominerande på min dator att jag inte kan installera någonting. Avira stoppar allt. IObit Uninstaller visar dock inte att Avira är installerat på datorn.

          Detta är nog det värsta program jag varit utsatt för.

          Kan jag inte manuellt rensa registret? Tar tid, men det borde fungera.

          Det enda jag har hittat om sådant är det som jag länkade till tidigare med deras egna program och instruktioner, men eftersom inte det hjälper får du nog kontakta Aviras support och be dem hjälpa dig. Varifrån laddade du hem Avira-programmet?


          vernerulrik
          Deltagare

            Problemet är löst. Jag installerade om Windows 10!

            Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.