Kidnappning av mail

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 9 månader, 2 veckor sedan.
Skapare
Denise
Åskådare

Hej!
Har fått kidnappningsmail med hot om att låsa filer om jag inte betalar inom 48 timmar.
Jag har inte betalt men hotet har inte genomförts. Har bytt lösenord på mailen sen dess.
Mina frågor är:
• Har de lyckats ta över min mail? Mailen kom från mig till mig.
• Kan det finnas skadligt material kvar på datorn jag öppnade mailen på? (Behöver jag formatera om?).
• På skrivbordet har det kommit en ny ikon som heter ARS (arservice application). Hur får jag bort den? Är det ett farligt program?/Bo

Jag vågar inte säga med hundraprocentig säkerhet att det är en bluff (även om det verkar så), men jag ska försöka hjlpa till så gott jag kan.

 

Visst kan de ha hackat din e-post, men det troligaste är att de inte har det. Troligtvis har de helt enkelt skickat ett e-postmeddelande till dig i blindo från någon lista med läckta e-postadresser, och att det har gjort det via en egen e-postserver som ignorerar att avsändaradressen är falsk. Det är lite som att jag skickar ett kuvert till dig och skriver dig som avsändare på kuvertets baksida, fast det egentligen är jag som skickar kuvertet från en helt annan plats.

Jag tror inte att du kommer att behöva formatera om någonting (eftersom det troligtvis handlar om en bluff som försöker få dig att betala för att ”vara på den säkra sidan” så att säga), men jag skulle ändå rekommendera att du genomsöker datorn så grundligt du kan med antivirusprogram, program som söker efter sabotageprogram (till exempel Malwarebytes som du hittar i Fördelszonen) och liknande program.

När det gäller den nya ikonen vet jag tyvärr inte vad det är enbart utifrån namnet. Jag har letat kors och tvärs men det enda jag hittar med det namnet är en funktion från Google som handlar om Augmented Reality, men om du inte håller på med sånt tror jag inte att det är vad det handlar om. Om du högerklickar på ikonen och väljer Egenskaper, får du några fler ledtrådar? Är det en genväg och vart leder den i så fall? Leder ikonen till något program lokalt på datorn och vad är det i så fall för sökväg till programmet?

Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet