Plötsligt helt nya nätverk anslutna?

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 5 månader, 2 veckor sedan.
Skapare
lovelaholm
Åskådare

Hej!

Plötsligt såg vi att två helt nya nätverk var uppkopplade på vår dator. ”Furulund” och ”Dolt nätverk”..
Känner inte igen något av dem så jag undrar om ni kan hjälpa oss vad det kan bero på?
Som jag förstår det har någon kopplat in sig via wifi men vi sitter på en åker på landet och här är inget folk som passerar vad vi vet..
Finns det något program som vi kan använda oss av för att se om någon ”trängt sig in i vår dator”?
Har för mig att jag läst om det någonstans bland alla hundra tidningarna jag fått från er… 🙂
Tacksam för feedback
//Carl

Beskrivningen låter lite bak-och-fram, men det kanske bara är beskrivningen.

Du har ett nätverk och enheter (datorer, mobiltelefoner et cetera) ansluter till nätverket. Om det finns fler än ett nätverk kopplas datorn upp sig mot det nätverk som den (a) har lösenordet till och (b) får bäst signalstyrka med. Den visar däremot fortfarande de andra nätverken.

Grovt förenklat – ett nätverk tränger aldrig in i en dator utan tvärtom kan man säga att en dator tränger in i ett trådlöst nätverk, vanligtvis genom att ange lösenordet till nätverket. Det görs genom att datorn ”ropar” för att ta reda på vilka nätverk som finns, och routrar som får ropet svarar. Sedan försöker datorn och routern du väljer kommunicera med varandra genom att kolla lösenord och såna saker. Ett nätverk ropar inte och en dator svarar inte, därför tror jag inte att några nätverk har trängt in i datorn.

 

Det kan vara så att datorn hittar två nya nätverk som heter ”Furulund” och ”Dolt nätverk” vilket låter som andra nätverk som datorn visar som tillgängliga. Har du någon plats i närheten som heter Furulund, till exempel en granngård eller någon grannes efternamn? Det kan nämligen vara deras nätverk, och om de har bytt till en kraftfullare router kan det vara nu som först som deras nätverk når hem till dig.

Det säkraste sättet att undersöka vilka enheter som är anslutna till ditt nätverk är att du loggar in på din router och tittar vilka enheter som är anslutna. Det kanske inte avslöjar exakt vilka enheter det är, men om vi låtsas att du har åtta enheter som du har anslutit till routern men routern visar tjugotre anslutna enheter, då kan det vara dags att börja undersöka vad det handlar om.

/ PC-tidningen support


lovelaholm
Åskådare

  Hej igen!

  Tack för snabbt svar..

  Jo,i så fall måste det vara grannarna som bytt till en kraftfullare router…

  Ska följa ditt tips…. 🙂

  Lycka till, och säg till om det inte verkar lösa sig.

  / PC-tidningen support

  Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet