Säkerhetsprogram

Inte löst
Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  bjšrn b 8 år, 3 månader sedan.
Skapare
bjšrn b
Deltagare

Jag är nybörjare. Vad är skillnad. Säkerhetsprogram, Säker surf, Brandvägg, Virusskydd o.s.v. – Vilka kan man kombinera med varandra ? Hur är de gratis säkerhetsprogram som ni presenterat jämfört med det som ingår i Telia abonnemang ?

Innan jag går in på de olika varianterna, tänkte jag nämna att jag har tittat på  Telias beskrivning av sin Säker Surf och de skriver en hel del om vad de olika funktionerna gör men inte vad de ingår i för typ av program, så jag överlåter på Telia att berätta mer konkret vad deras tjänst inkluderar.

När det gäller säkerhet finns det hur många namn och beskrivningar med namn på svenska, engelska och en blandning, så det blir tyvärr inte någon komplett beskrivning men du får fråga om du vill veta mer.

Antivirusprogram – en typ av säkerhetsprogram vars primära funktion är att i realtid och i bakgrunden skydda datorn mot skadlig programvara som virus och liknande. Virus primära funktion brukar vara att sprida sig så mycket de kan och infektera så många datorer som möjligt. Deras funktion kan däremot skilja sig markant från varandra – en del försöker förstöra så mycket som möjligt, andra ligger bara i bakgrunden för att ”tjuvlyssna” på vad du gör och skicka informationen till mottagare på internet, eller låsa filer på datorn för att sedan kräva en lösensumma för att låsa upp dem igen.

Trojaner – de kan göra ungefär samma sak som virus, men brukar lura användare att installera dem på datorn genom att låtsas vara ett annat program, därav namnet trojan. Användaren tror sig ha laddar hem ett praktiskt program från internet, men installerar i stället en skadlig trojan på datorn. Antivirusprogram brukar inte alltid skydda mot trojaner (eller sabotageprogram) eftersom det i realiteten är användaren själv som installerar de skadliga programmen och därmed inte råkar ut för en så kallad attack utan ett självförvållat angrepp.

Sabotageprogram – dessa brukar kunna vara relativt ofarliga men kan vara otroligt irriterande och ställa till med en hel del problem. Deras funktion brukar ofta vara att försöka leda användaren till andra webbplatser än de avsedda vid surfande, visa annonser överallt och liknande irritationsmoment.

Enkelt uttryckt finns det tre huvudkategorier av säkerhetsprogram – antivirusprogram, brandväggar som skyddar datorn mot intrång utifrån och om det är en kompetent brandvägg även otillåten datatrafik från datorn, samt program som gör ungefär samma sak som antivirusprogram men koncentrerar sig på sabotageprogram. Tumregeln är att man bara ska ha ett var av dessa program installerade samtidigt. De finns undantag, men strunta i dem och håll dig till tumregeln.

Sedan finns det hur många extrafunktioner som helst, som skräppostfilter, föräldrakontroll (vilket i själva verket hjälper föräldrar att skydda barnen vid datoranvändare, inte skydda föräldrarna), och en massa annat. I stället för att jag ska skriva sida upp och sida ner, läsa gärna följande Wikipedia-artiklar, och fråga om du undrar något.
Brandvägg (https://sv.wikipedia.org/wiki/Brandv%C3%A4gg)
Datorvirus (https://sv.wikipedia.org/wiki/Datorvirus)
Antivirus (https://sv.wikipedia.org/wiki/Antivirusprogram)
Sabotageprogram (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabotageprogram)


bjšrn b
Deltagare

    Tack för svaret / Björn B

    Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.