Secure boot och UERFI

Inte löst
Detta ämne innehåller 6 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 5 år, 8 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

Som nyfiken har jag noterat att man i Windows-datorernas BIOS-inställningarna kan växla till UEFI-läge. Och att UEFI-läge innebär att datorn automatiskt accepterat hårddiskar på flera TB utan att man behöver konfigurera diskarna i GPT-läge  

Dessutom möjliggör UEFI-läge, att man under uppstart kan köra Secure boot. Det är en funktion som stoppar exempelvis skadlig kod från att exekveras vid datorns uppstart genom att hindra exekvering av systemfiler och drivrutiner tills uppstarten nått den fasen att dessa filer måste köras. Annars kan ju datorn inte uppnå uppstartat läge. Vitsen med detta ska ju vara att datorns antivirus/säkerhetsprogram ska kunna starta under uppstaren av datorn. Men den möjligheten finns visst inte förrän i Windows 8 eller Windows 10?

Är alltså Secure boot något som endast är tillgängligt på datorer med Windows 8 och 10?

Nå, man måste alltså dessutom köra datorn i UEFI-läge för att kunna använda secure boot. På en Windows 8-dator kan man snabbt se om man kör i UEFI eller BIOS (legacy mode) genom att starta msinfo32.exe och titta under ”BIOS Mode”.

 

För att köra 64-bitarsversionen av Windows Vista med SP1 eller senare i UEFI-läge krävs att man installerar om datorn i UEFI-läge eftersom Windows setup då automatiskt partitionerar åtminstone C-disken annorlunda än om man kör i BIOS-läge. Hur aktiverar man UEFI i BIOS på t.ex. ett moderkort som Asus Sabertooth Z77? Gör man det genom att installera Windows 7, 64 bit, från en UEFI-dvd? Eller måste man dessutom gå in i BIOS och göra ändringar? I så fall, när måste dessa göras?    

”Är alltså Secure boot något som endast är tillgängligt på datorer med Windows 8 och 10?”
Som det ser ut nu – ja.

Eftersom UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) är en ersättare till BIOS, som starta till och med innan hårddiskar börjar arbeta, bör du börjamed att konfigurera moderkortet innan du installerar något.

/ PC-tidningen support


wolvesdancin
Deltagare

  Vad är då vinsten med att köra 64-bitarsversionen av Windows Vista eller Windows 7 med SP1 i UEFI-läge? Vinsten skulle ju vara att Windows setup då automatiskt partitionerar åtminstone C-disken annorlunda än om man kör i BIOS-läge. Men vad betyder detta i praktiken? Om detta skulle vara till någon fördel för i alla fall några få datoranvändare, hur installerar man om datorn i UEFI-läge?

  Eftersom den första betaversionen av Windows 10 (engelsk 64 bits) nu är allmänt tillgänglig för nedladdning, skulle det ju vara allmänt intressant för oss som har en extradator att experimentera på, att vi får veta mer om hur UEFI på Windows 10 kan förgylla vardagen – kanske med utgångspunkt från Windows 8? 


  wolvesdancin
  Deltagare

   Dessutom, hur konifigurerar jag moderkortet på en dator utan installerat OS? Jag msåte väl i alla fall ha installerat någon form av rudimentärt OS för att lyckas med det? Måsta jag börja med någon form av dualboot-konfiguration? Eller hur går man till väga?

   ”Dessutom, hur konfigurerar jag moderkortet på en dator utan installerat OS?”

   BIOS, vilket är en förkortning för Basic Input/Output System, är en form av operativsystem vars funktion är att identifiera och lagra tillräckligt mycket om ansluten utrustning för att kunna ”sparka igång” det vi brukar associera med operativsystem, bland andra Windows. När du ändrar något i BIOS, konfigurerar du med andra ord ett operativsystem.
   UEFI är bara generationen efter BIOS, och det ger bland annat möjligheten att använda det som kallas Secure Boot för exempelvis Windows 8. Dessa funktioner saknas i tidigare versioner av Windows, men det betyder inte att man inte kan använda UEFI i kombination med äldre operativsystem.

   ”Vad är då vinsten med att köra 64-bitarsversionen av Windows Vista eller Windows 7 med SP1 i UEFI-läge?”

   Du blandar ihop äpplen och päron en aning – bara för att Secure Boot, som du pratade om inledningsvis, inte fungerar tillsammans med operativsystem äldre än Windows 8, betyder det inte att andra funktioner inte fungerar.

   / PC-tidningen support


   wolvesdancin
   Deltagare

    Du skriver att ”bara för att Secure Boot, som du pratade om inledningsvis, inte fungerar tillsammans med operativsystem äldre än Windows 8, betyder det inte att andra funktioner inte fungerar” Att jag insett det framgår väl av den fråga jag redan ställt, nämligen: ”Vinsten [med att köra en Windows 7-dator i UEFI] skulle ju vara att Windows setup då automatiskt partitionerar åtminstone C-disken annorlunda än om man kör i BIOS-läge. Men vad betyder detta i praktiken? Om detta skulle vara till någon fördel för i alla fall några få datoranvändare, hur installerar man om datorn i UEFI-läge?” Om den alltså t.ex. är en Windows 7 64 bits Ultima? Eller en Windows Vista-dator?

    För den typen av information skulle jag rekommendera dels engelska Wikipedias artikel om UEFI och dess referenser (http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface), samt den här guiden publiceras på Asus forum (http://rog.asus.com/forum/showthread.php?30520-RAMPAGE-Windows-8-7-UEFI-Installation-Guide), där den sistnämnda även skriver om installation på Windows samt partitionering.

    / PC-tidningen support

    Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet