VPN

Inte löst
Detta ämne innehåller 6 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 4 år, 2 månader sedan.
Skapare
musti624646607
Åskådare

Hej

Jag har märkt ett problem när jag använder vpn. När jag beställde en vara på nätet använde jag vpn vid betalning.

Problemet blev då att jag inte fick någon bekräftelse på beställningen. Detta är förvirrande. Trodde första gången att beställningen inte gått fram så jag beställde en gång till. Blev riktigt jobbigt att ta sig ur dubbelbeställningen. Båda hade gått fram nämligen. Beställningen var dessutom från utlandet. Min undran är om det inte går att använda sig av vpn när man handlar på nätet? Det är ju då man som mest behöver det.

En fråga till : När jag klickar på vissa saker som kommit som aviseringar från er tidning stoppar mitt antivirusprogram (Kaspersky) detta. Osäker sida står det. Vad beror det på och kan detta undvikas?

Jon

När det handlar om VPN så blir det lätt förvirrande eftersom man låtsas att man befinner sig på ett ställe när man egentligen befinner sig på ett helt annat, och att din beställning så att säga kom från utlandet känns logiskt eftersom du enligt med VPN befann dig i utlandet (bildligt talat). Nu hanteras detta väldigt olika beroende på var man handlar så det finns inte någon riktig patentlösning på hur man ska lösa det, bortsett från att inte använda VPN. Om man ser till att betalningen görs mot en hemsida som använder https så finns det redan kryptering mellan dig och mottagaren.

Den största risken att råka illa ut när man handlar på internet handlar inte om att någon tjuvlyssnar, vilket primärt är det som VPN skyddar mot, utan att man lämnar ut betaluppgifter till oseriösa e-handlare eller bedragare, och det hjälper ingen VPN-lösning mot.

 

Angående hämtningar som blockeras så handlar det om falsklarm. Det som ligger i Fördelszonen är nämligen hårdtestat för att inte innehålla virus eller andra dumheter och servrarna där filerna ligger är skyddade. Däremot kan säkerhetsprogram fortfarande varna när säkerhetsprogrammet inte vet vad det är som hämtas (och för säkerhets skull varnar just för att programmet inte vet att det är säkert). Det kan undvikas på lite olika sätt men enkelt uttryckt finns det två olika sätt beroende på hur ens säkerhetsprogram fungerar.

1. Om hämtningen blockeras utan att något hämtas kan man temporärt stänga av säkerhetsprogrammet tills man har hämtat filen.

2. Om filen hämtas men placeras i karantän kan man plocka ut det från karantän och använda det.


musti624646607
Åskådare

    Tackar för detta.


    musti624646607
    Åskådare

      Installerade  programmet Okay Freedom VPN igår efter att har läst om det i ert nyaste nummer. Kaspersky reagerade med alla muskler och tog bort det med buller och bång. Där var glädjen kort.

      Jon

      Det låter som att din tidigare VPN-lösning passade bättre tillsammans med dina andra program.

      Ett misstag som jag har upptäckt att många gör med VPN är att de tänker lite fel angående hur verktyget ska användas utan misstar sig att det ska användas som exempelvis antivirus eller brandvägg. Antivirus och brandvägg ska man generellt alltid ha aktivt och aldrig stänga av, så långt är det rätt tänkt. Så är det dock inte med VPN, det är ett verktyg som de flesta kan ha avstängt 95 procent av tiden och som bara ska användas när man faktiskt behöver det VPN gör.

      I tidningen räknas det upp fem saker som man kan göra med VPN:

      1. få tillgång till hemsidor från andra länder
      2. se innehåll som är spärrat i ditt land
      3. surfa säkert på osäkra nätverk
      4. surfa osynligt på internet
      5. ta dig förbi censur på internet

      Nu kan jag bara tala för mig personligen men punkterna 1, 2 och 5 är helt irrelevanta för mig, jag tror aldrig att jag någonsin har råkat ut för att jag blockerats från innehåll. Det kan vara att jag har tråkiga surfvanor och inte har för vana att sitta och titta på svensk webb-tv när jag är utomlands. Jag kan förstå om personer som sitter på någon exotisk semesterort har långtråkigt och vill titta på skyddat innehåll på SVT Play, men för de flesta spelar det nog inte så stor roll.

      Punkt 4 – jag behöver inte vara osynlig på internet. Jag har ingen praktisk nytta av det utan tvärtom ställer det till med fler problem än att det löser problem just eftersom hemsidorna inte vet var jag är och därmed inte kan hjälpa till med geografiska positioner och såna saker.

      För mig är punkt 3 den enda relevanta och då använder jag VPN enbart på laptopen och enbart när jag kopplar upp mig mot ett publikt nätverk. Då använder jag dessutom alltid en VPN-server som befinner sig i samma land som jag, helst i samma stad, för att inte trassla till saker och ting. Jag vill att VPN ska sätta krokben för tjuvlyssnare, inte sätta krokben för mig.

      Men det är som sagt bara jag. VPN har dessutom många andra fördelar, men det handlar mest om företagsrelaterade säkerhetsfunktioner som inte är så aktuella för privatpersoner.


      musti624646607
      Åskådare

        Tack. Du har nu löst många av de frågetecken jag har haft ang VPN. Suverän support som vanligt.

        Trevlig helg

        Jon

        Tack, och tack detsamma. 🙂

        Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.