VPN säkert?

Löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 2 år, 9 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

Jag har blivit övertalad att skaffa s k VPN. Det ska vara säkrare än att vara utan, fick jag höra. Men hur säkert är det?

Behöver jag nu inte bekymra mig om antivirus, antimalware, ransomware, mm som upptar mycket tid för en datoranvändare? ”Du är totalt osynlig på nätet och kan glömma allt besvär med olika program som ska skydda din dator”, har jag fått höra.

Jag är skeptisk. Sunt förnuft är nog viktigast av allt, eller?

Om du inte redan har gjort det så tycker jag att du ska börja med att läsa den här artikeln som förklarar hur VPN-fungerar och är väldigt informativ. Det jag personligen tycker att artikeln saknar är vad VPN inte gör. Enkelt uttryck kan man säga att VPN inte skyddat mot någonting alls bortsett från ”tjuvlyssnare” som kan avlyssna din internettrafik. VPN skyddar inte mot virus, malware, ransomware, skvallrande cookies eller någonting sådant.

Det enda som VPN gör kan liknas vid en stupränna. Utan VPN är det som att du står på en offentlig plats och ropar till en server och alla som är i närheten har potentiellt möjlighet att höra vad du pratar om. Med VPN-stuprännan pratar du i ena änden av stuprännan och den enda som hör vad du säger är den som står vid hålet i andra änden.

Det här gör VPN till ett säkert sätt att skicka och ta emot data (surfande, filer et cetera) men det är fortfarande samma data och filer som kan skickas genom stuprännan, det är därför som den i praktiken inte skyddar mot något bortsett från tjuvlyssnarna.

VPN har dock flera bra användningsområden som artikeln tar upp så det är verkligen inte någon dålig teknik, det gäller bara att veta vad den ska användas till och hur den ska användas för att vara bra.

Och du har 110 procent rätt i att sunt förnuft är ett av de bästa skydden. 🙂


vernerulrik
Deltagare

    Har jag förstått rätt så får jag nya IP-adresser när jag kopplar upp mig via en VPN-server. Men om VPN inte skyddar mot  virus, malware, ransomware, skvallrande cookies eller någonting sådant, är det då min dator som drabbas eller är det servern? Hur blir t.ex. virus ett hot i en krypterad datormiljö? Jag är ju osynlig.

    Nja, att säga att du är osynlig är att överdriva, det framstår bara som att du befinner dig på en annan plats. Tidigare brukade en VPN-anslutning kallas för en VPN-tunnel för det är precis vad det är – en krypterad tunnel från din dator i ena även till den server som så att säga släpper ut sig på internet i USA eller Norge eller Örkelljunga beroende på vad VPN-tjänsten erbjuder. Din datatrafik som färdas genom VPN-tunneln är samma trafik som alltid, det är inte så att virus, skadliga program och sådana saker magiskt försvinner bara för att informationen färdas genom en krypterad VPN-anslutning.


    vernerulrik
    Deltagare

      Så långt är jag med nu. Men om servern finns i exempelvis Örkelljunga, är det då denna server som drabbas vid t.ex. ett virusangrepp? Denna server har ju en annan IP-adress än den jag har där min dator står.

      Nej, det är din dator som drabbas, den servern bara slussar trafiken på samma sätt som servern hos din internetleverantör. När du surfar på internet drabbas ju inte din internetleverantör av virus om du skulle råka besöka en infekterad webbplats, det är du som drabbas.

      Forumet ’SÄKERHET’ är stängt för nya ämnen och svar.