Androidversion

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 4 år, 6 månader sedan.
Skapare
user-439803
Åskådare

Hej, kollade Androidversionen på min telefon HUAWEI LYO-L21 och ser då att jag har version 5,1 på den.

Finns inga uppdateringar att hämta ! ”Skiter” operatören i sina billigare mobilmodeller ? Kan man själv göra något för att uppgradera till en senare version ?

Operatören har ingenting med saken att göra, utan det handlar om Google och tillverkaren av mobiltelefonen.

Det är lite rörigt eftersom det alltid finns flera generationer Android aktiva samtidigt, men jag ska försöka förklara på ett begripligt sätt.

När det gäller Google så brukar Androids livslängd, det vill säga hur länge en generation av operativsystemet uppdateras med säkerhetsuppdateringar och funktioner inom sin generation (dvs i ditt fall version 5), brukar vara 2-3 år, sedan brukar fokus ”glida över” till nästa generation av operativsystemet. Android 5 släpptes i november 2014 och 5.1 i mars 2015 så den generationen är pensionerad sedan länge. Den äldsta versionen som fortfarande stöds med uppdateringar är Android 7 som släpptes hösten 2016, men den är också på gång att pensioneras.

Sedan handlar det också om telefontillverkaren som kan utveckla telefonerna så att de kan uppgraderas från en generation av Android till nästa. Det är dock inte alltid de gör så, det beror mycket på när i Androids versionscykel telefonen släpps, om den lanserat några månader innan en ny generation brukar nya Android släppas som en uppdatering men det kan ta tid. Det är därför som en del telefonmodeller just nu väntar på att uppdateringen från Android 9 till Android 10 ska komma till dem.

I en del fall går det att uppgradera till en annan generation av Android trots att det inte är meningen att det ska gå, men det är inget jag rekommenderar om man inte är extremt äventyrlig och/eller gör det i experimentsyfte på en telefon man ändå hade tänkt att kasta. Eftersom operativsystemet inte är anpassat för telefonen (då hade det släppts som en officiell uppdatering) är det ungefär som att försöka skruva fast en Volvo-motor i en Renault – det kanske går att få det att fungera men räkna inte med det. Det kanske går att hacka in Android 6 i din telefon men det känns som bortkastad energi att uppgradera från ett dött operativsystem till ett annat lika dött operativsystem.

Forumet ’SMARTTELEFONER OCH SURFPLATTOR’ är stängt för nya ämnen och svar.