Byta SSD

Inte löst
Detta ämne innehåller 9 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 3 år, 1 månad sedan.
Skapare ulfjp
ulfjp
Deltagare

Hej !

Jag har en Asus ROG Strix GL10C stationär. i7. Windows 10 ( 20H2). Nu sitter en 250 GB SSD som C:disk i datorn. Den blir snart full. Många program verkar bara kunna installeras på C:

Jag har nu ett öppet köp på en SSD 1TB som skall passa. Hur gör jag för att klona den gamla ?

Måste jag har en extra enhet som mellanhand ?

 

 

Här har vi en artikel om detta. Artikeln är visserligen skriver för att byta från hårddisk till SSD men principen är densamma för att byta till en större SSD.

ulfjp
ulfjp
Deltagare

    Hej !

    Tack för svar och en bra tidning.

    Jag klonade min gamla ssd på 250 GB och satte sedan in en ny SSD på 500GB. När allt var klart ser jag bara en disk på 250. Men i Macrium Reflect syns detta OCH ca 227 GB i en ruta som är svagt brun längst bort till höger. Hur kan jag få tillgång till denna del. Hittar inte information om detta.

     

    Eftersom det är en kloning blir destinationen identisk med ursprunget, så eftersom du klonade en enhet som var 250 gigabyte, och då får du 250 gigabyte även på den nya enheten. Annars skulle det inte vara en klon. Det är dock enkelt att fixa. Titta på den här artikeln, men i stället för att skapa en ny enhet så använder du programmet för att expandera den befintliga partitionen så att den fyller hela utrymmet.

    ulfjp
    ulfjp
    Deltagare

      hEJ.

      Tack för snabbt svar. Jag använde Micro reflect programmet när jag klonade. Det stämmer, jag fick 250 GB men också ca 227 GB ej allokerat. Jag kunde dock ej UTÖKA C-disken, då det fanns en partition mellan C och ”ej allokerat utrymme.” Jag tog bort den mellanliggande partitionen, på några MB, och valde ”utöka”. Nu funkar allt bra. Jag har nu en C-disk på totalt  500GB varav ca 300GB är ledigt. Tack för hjälpen.

       

       

      Ur systemsynpunkt var det inte någon bra idé att ta bort den partitionen eftersom det är/var en partition som används för systemåterställningar och driftsäkerhet, men gjort är gjort och vi får hoppas att den aldrig hade kommit till användning. Det fungerar i alla fall som det är nu.

      ulfjp
      ulfjp
      Deltagare

        Hej !

        Jag tog den risken. Min C-disk var röd och jag måste kunna få tag på dessa 227 GB. Jag kunde överhuvudtaget inte flytta denna partition för att kunna utöka. Funktionen ”utöka” var ej åtkomlig, då det fanns en mellanliggande partition. Jag kunde heller inte flytta denna. Kan jag inte nu i efterhand skapa en återställningsenhet (USB-enhet) enligt det som står i Windows-inställningarna.

        Att skapa en återställningsenhet på USB-kan du göra när du vill eftersom det är en annan sak än den som installationen av operativsystemet skapar.

        Det finns program för att arbeta med partitioner inklusive att flytta sådana partitioner. Jag har för mig att MiniTool Partition Wizard Free som vi har i Fördelszonen är ett sådant program som kan flytta många partitioner lite hur som helst. Jag har för mig att det var det programmet jag använde senaste jag behövde göra en sådan rockad.

        ulfjp
        ulfjp
        Deltagare

          Hej !

          Tack för snabba svar. Uppskattas !!

          När jag väljer ”skapa återställningsenhet, får jag veta att ”det saknas vissa filer”. Går alltså inte.

          Jag har kollat på nätet om detta och det finns ett antal kommandon som jag provat och även Fix W10 programmet. Men jag lyckas inte lösa problemet.

          Jag har kvar min ursprungliga kloningsinformation på en extern hårddisk. Kan jag formatera om min NYA SSD så den blir tom, och sedan göra om allt fr början. Då får jag säkert tillbaka alla partitioner. Även den jag tog bort. Då kanske jag sedan kan använda Minitool och flytta.

          Eftersom har kvar den ursprungliga ”källklonen” så borde det fungera.

          Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.