Fläkten rusar vid start

Löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av PC-tidningen support PC-tidningen support 10 månader, 2 veckor sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

Nu på morgonen fick jag med min långa datorerfarenhet vara med om någonting helt nytt när jag startade datorn från avstängt läge. Jag höll på att blåsa av stolen! Den översta fläkten i chassit gick med full kraft och luften trycktes ut genom gallret i chassitaket. Jag blev helt ställd, men stängde efter en stund av datorn igen, nu i strömsparläge. Vid ny start hade fläkten lugnat ner sig.

Vad var det som hände? Jag har själv inget svar, men någon eller några har förmodligen råkat ut för liknande händelser. Över natten låter jag alltid datorn stå avstängd. Anledningen till det är att om jag nöjer mig med strömsparläge kan jag vakna mitt i natten vid att datorskärmen lyser eller så lyser mitt mekaniska tangentbord. Skärm och tangentbord brukar dock slockna igen efter 10-20 minuter, men kan sedan tändas igen senare på natten. Det är rena spökeriet här!

Jag tro att jag kan lugna dig om att det inte handlar om spökerier (även om jag på fullt allvar har ställts inför en påstådd hemsökt skrivare, men det är en annan historia).

Jag börjar bakifrån med strömsparläget (och även det som i en del fall kallas för viloläge).
En dator som ställs i vilo-/strömsparläge stängs egentligen inte av utan bara ställs i ett extremt strömsnålt läge ungefär som när vi kryper under täcket och ställer oss själva i viloläge. Om man jämför med vårt viloläge ligger datorn ofta i djupsömn och framstår som avstängd, men i likhet med oss går datorn upp i dess motsvarighet till REM-sömn och utför fortfarande en del uppgifter utan att egentligen lämna sömnen/viloläget. Detta kan till exempel skicka en avläsningssignal till tangentbordet som kan tändas et cetera. Samma sak medskärmar och annan kringutrustning.
Det är alltså högst normalt att datorn och kringutrustning kan hitta på saker även när man tror att datorn är avstängd.

Jag är inte exakt varför din fläkt löpte amok i morse om den inte brukar göra det, tvärtom är det ett högst normalt och bra beteende att fläktarna trycker gasen i botten en kort stund efter att man har startat dator från avstängt läge – det nämligen ett skyddsbeteende.
Enkelt uttryckt ligger det temperatursensorer vid processorn, grafikkretsar och så vidare, och fläktarnas hastighet justeras efter temperatur. Högre temperatur så ökar fläkten varvantalet för att svalka till vettig temperatur igen. Skyddsåtgärden är att när datorn startar finns inga temperaturavläsningar och datorn har inte en aning om hur mycket fläktarna behöver kyla kretsarna, så för att vara på den säkra sidan och slippa överhettning kör fläktarna med full fart tills temperaturavläsningarna sätter igång och hastigheten kan korrigeras.

Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet