Flytta win 10 till en ssd

Inte löst
Detta ämne innehåller 10 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 10 månader, 3 veckor sedan.
Skapare
Mauri
Deltagare

Jag vill koppla in en ssd på en plats i min laptop. Det finns en plats vid sidan av den nuvarande hårddisken. Kan jag klona hur till ssd och vad händer när jag kopplar in den? Får ssd samma partions bokstäver som hhd? Går det att ändra dessa och vad händer vid start? Väljer datorn ssd eller hdd? Eller måste hhd kopplas bort och formateras innan den kan användas igen?

Mauri

 

Jag sorterar upp frågorna lite så blir det förhoppningsvis lite enklare med svaren.

”Kan jag klona hur till ssd och vad händer när jag kopplar in den? ”

Ja, det brukar inte vara några problem att klona en hårddisk till en SSD. Flera tillverkare, exempelvis Samsung, skickar med program för just det ändamålet för att det ska bli riktigt enkelt. Det är bara viktigt att komma ihåg att det inte får finnas mer lagrat på hårddisken än storleken på SSD:n (av uppenbar anledning).

Ett annat alternativ är givetvis att installera Windows från grunden på SSD:n och sedan bara kopiera över dina filer.

 

”Får ssd samma partions bokstäver som hhd? Går det att ändra dessa och vad händer vid start? ”

Om du klonar hårddisken så ja, det blir en identisk kopia inklusive enhetsbokstäverna. Dessa kan ändras i efterhand om du skulle vilja det. Vad som händer vid start är däremot mer diffust att svara på. Om du klonad din hårddisk till SSD:n och startar datorn med enbart SSD:n, det vill säga utan att ha hårddisken monterad, kommer allt att fungera som vanligt. Vilket leder oss till…

 

”Väljer datorn ssd eller hdd?”

Det beror på vad datorns BIOS är inställt på. I BIOS finns inställningar för datorns uppstartsprioritet, det vill säga i vilken turordning den ska försöka starta med olika enheter. Om hårddisken ligger före SSD:n i listan kommer datorn att starta på hårddisken, om SSD:n ligger före hårddisken kommer datorn att starta på SSD:n.

 

”Eller måste hhd kopplas bort och formateras innan den kan användas igen?”

Det är inte strikt nödvändigt att formatera hårddisken, men jag skulle rekommendera att du gör ett grundligt jobb att plocka bort dolda partitioner och formatera den. Att plocka bort de dolda partitionerna betyder att det går att utnyttja det utrymmer för att lagra vanliga filer, och om du inte formaterar kommer datorn att i praktiken ha två systemdiskar. Det kan men brukar inte ställa till med problem, men det är onädigt att ha det på det sättet.


Mauri
Deltagare

  Kanon.

  Fixade kloningen, monterade bort hdd´n och satte i ssd´n på den lediga platsen och startade om datorn. Fungerar perfekt!

  Nu vill jag använda hdd´n som extra lagringsenhet på sin ordinarie plats och formaterade om den. Monterade den på sin plats intill ssd´n. Datorn fungerar som den ska mycket snabbare med ssd´n men den hittar inte hdd´n. Den finns inte i utforskaren och inte heller i enhetshanteraren. Tar jag ut hdd´n och kör den via en sata – usb kabel så fungerar den som den ska. Vad måste jag göra för att båda diskarna ska fungera?

  Vad är det för laptop du har (inklusive modellbeteckning)?


  Mauri
  Deltagare

   En ASUS X73SV  bifogar bild av etiketten.


   Mauri
   Deltagare

    Kan komplettera med att det finns 2 platser för diskar. En där den befintliga disken satt och nu sitter sam en där ssd´n nu sitter och är i drift. Det jag funderar över är om man måste göra något för att den ska känna av båda diskarna?

    Jag tog mig friheten att ta bort bilden eftersom den även visade serienumret till ditt operativsystem.

    Om du går in i BIOS, syns bägge enheterna där?


    Mauri
    Deltagare

     Jag gick in i BIOS och ändrade en parameter till enable . kollade enhetshanteraren och så att en disk till kommit upp. I diskhantering finns disk1 som är ssd´n och en disk 0 som är på 465,76 G som borde vara hdd´n. Men hur får jag tillgång till den i utforskaren?

     Bifoga filer:

     Det beror på att hårddisken inte är preparerad. Högerklicka på det svarta området där det står Inte allokerat och välj förslagsvis Ny enkel volym. Sedan är det bara att följa guiden.


     Mauri
     Deltagare

      Fixade det genom att högerklicka på disk 0 och initiera den. Klart nu med 500 G mer minne och mycket nya kunskaper. Tack för all hjälp.

      Mauri

      Skönt att det löste sig.

      Ämnet ’Flytta win 10 till en ssd’ är stängt för nya svar.