Hur får jag min gamla dator snabbare?

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 månader sedan.
Skapare
kaj stridell908697
Åskådare

Jag har en robust mycket gammal harman kardon hp pavillion zd7150ea laptop med XP.  Den är för bra för att slänga bara för att den är gammal – har alltid fungerat, men arbetar nu långsamt. Använder den nästan enbart för musikproduktion utan anslutning till nätet. Kan någon ge mig råd? Googling på harman kardon ger inget svar om datorer, bara om ljudåtergivare!

I princip är det samma sak som gäller för den dator som för modernare datorer – avinstallera sådant du inte använder, defragmentera hårddisken, städa bort filer som inte behövs längre (temporära filer et cetera) samt hålla drivrutiner och program uppdaterade. Det finns program som kan hjälpa till med delar av detta, men problemet är att det är XP så allt förre program kommer att fungera (plus att operativsystemet är dött). Det går att testa att installera program som exempelvis Glary Utilities och Toolwiz Care, men risken finns att de inte fungerar full tut på XP och att de kan upphöra att fungera helt vid en uppdatering.. Jag skulle inte ens rekommendera att uppgradera till Windows 10 eftersom datorn är så gammal. Däremot skulle jag rekommendera att titta på en ny men väldigt billig laptop, prestandamässigt kommer den att springa i cirklar runt den du använder nu, plus att du får ett modernt operativsystem ”på köpet” och garantier och allt sånt.


kaj stridell908697
Åskådare

  Tack för Dina synpunkter, som jag har varit helt medveten om, men jag tänkte, att jag under alla dessa år hade  missat att det kommit flera uppdateringar (jag har servicepack 2) och kanske någon hade kläm på ”okända” finesser, men när jag sökte på harman k,ardon och fick svar som tydde på, att märket inte längre existerade inom datorvärlden utan endast inom ljud, började jag ana ugglor i mossen. Jag funderade också på att modellen heter ”hp pavillion”, vilket fick mig att först slå upp ”hp” d v s  Hewlett-Packard, men som inte ville kännas vid den här datorn.  Vad är sanning?                                                                                         Jag gillar inte att skrota saker som är rejält gjorda och fungerar på något sätt, mekaniskt har allt funkat felfritt. Den blir varm och jag har en fläktplatta under för att få den svalare (jo, jag har rensat bort damm i utrymmena) och det blir ett rätt högt ljud att arbeta i, så goda hörlurar är ett måste, eftersom jag använder den bara till ljud/inspelningar/redigeringar med version 4 av Wavelab. CDspelaren har också hängt med hela tiden. Jag använder den alltså inte ansluten till nätet, men det är inga problem att göra det.  Men till det har jag (som Du föreslagit) en modern lätt laptop i lägre prisklassen, en Lenovo B590, som däremot har krånglat en hel del….den kostade 4500 kr för två år sen, men pavillionen kostade på sin tid 21  500, men jag kommer inte ihåg vilket år. Jag har för mig, att det stod att den var gjord 2003 – är det möjligt? Femton år!

  Jag får nog sluta att fundera mer – jag får göra de ”rensningar” och justeringar som jag kommer på. Men än en gång, Tack för att Du gjorde Dig besvär med att kommentera min begäran! Det är bra att den här frågelådan existerar, men utform-ningen är lite fyrkantig när den ska användas, liksom Fördelszonen.

  Med vänliga hälsningar!

  Kaj Stridell, Surahammar,    adr: [email protected]

  Jag håller med dig om att det kan kännas surt att göra sig av med sådant som man tycker fungerar, trots att de kanske bara fungerar får att man vill det. Ungefär som Frank Sinatra – makalös under sin storhetstid men de sista åren hade nog varit bättre spenderade på en veranda med en drink än på en scen.

  Priserna var i alla fall inte roligare förr. När jag uppgraderade minnet på min första PC från 4 megabyte till 8 megabyte kostade det extraminnet 4500 spänn.

  Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet