Måste starta datorn med F12

Löst
Detta ämne innehåller 10 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  an123123 8 år, 3 månader sedan.
Skapare
an123123
Åskådare

Hej, har en dator som har flippat ut. Jag har en ssd-disk med windows operativsystem på och en vanlig hårddisk 500gb som jag sparar på. Nu har datorn flippat o jag måste starta med att trycka ner F12 och flytta manuellt till ssd disken då datorn vill starta på den stora 500 hårddisken. Hur kan jag åtgärda detta, eller det är något fel som inte går att åtgärda. Min son har återställt datorn 3ggr och så fukar det en tid, någon vecka eller så, men sedan återgår den till starta med F12 igen. Min son säger att det är moderkortet som det är fel på då han bytt grafikkortet. Skriver en fråga här innan jag kaserar datorn, om det inte går att åtgärda merän att byta moderkortet, och det kostar väl nästan lika mycket som en ny dator med arbete att  byta o moderkortet.

STOA 

Detta blir en lång och eventuellt tekniskt rörig spekulation, men om vi börjar med det så kan vi gå vidare därifrån beroende på vad vi kommer fram till.

Enligt din beskrivning vill datorn starta från fel hårddisk, så det första jag skulle undersöka är vilken startordning enheterna har i BIOS. Det låter som att hårddisken lägger sig före SSD:n i startordningen vilket får datorn att försöka starta på fel hårddisk. Om det stämmer att det är på det sättet skulle problemet lösa sig genom att ändra startordningen och spara inställningarna i BIOS.
Om spekulationen stämmer så här långt, men datorn efter ett tag ändå ”hoppar tillbaka” till att starta på fel hårddisk, kan det bero på att batteriet på moderkortet är slut vilket leder till att inställningarna i BIOS glöms bort och hoppar tillbaka till standardläge (där hårddiskarna verkar ligga i fel ordning). Då räcker det att byta batteri på moderkortet, antingen själv eller låta en verkstad spendera ett par minuter på att göra det, och lagra inställningarna på nytt. Då kommer det nya batteriet att se till att inställningarna sparas och datorn kommer ihåg i vilken ordning enheterna ska startas.

Detta är som sagt en ren spekulation, men om du går in i BIOS och tittar på vilken startordning enheterna har, ligger de i fel ordning? Och om du ändrar till rätt ordningsföljd, fungerar det då?


an123123
Åskådare

    Hej o tack för snabbt svar :-), jag glömde att tala om att batteriet var det som min son bytte först o sedan återställde han startordningen i bios där 500hd ligger överst i menyen o sedan ssd disken under. När jag pilar ner stt steg till ssd diske o trycker enter så startar windows precis som det skall till nästa gång datorn behöver startas igen då är det samma visa tryck först på f12 o pil ner till ss-disken som ligger under 500hd, hoppas det förklarar. Men detta fenomen uppkommer inte förrän efter en vecka eller något sådant så det verkar som det blir någon kort minnesförlust o  sedan har jag felet kvar tills hela proseduren med att återställa allt i bios vilket jag inte kan utan det är min son som gör detta. Men han tror det är modertkortet som det är något fel på. Därför skickade jag ut en efterlysning om någon annan hade varit ute för samma fel, eller om det finns något felsökningsprogram / reperations program för moderkortet.

    Vilken version av Windows är det du använder?


    an123123
    Åskådare

      Hej, det är w7

      Det kan kan vara något trassel, men det finns en annan sak som kan vara värd att koll aupp först. Sök efter och starta Datorhantering. I fönstret som dyker upp klickar du på Lagring/Diskhantering så visas alla hårddiskar och andra lagringsenheter i datorn. På SSD:n borde det finnas en partition som bland annat innehåller texten Systemstart. Frågan är, finns det en partition även på den mekaniska hårddisken som innehåller texten Systemstart?


      an123123
      Åskådare

        Hej igen, har försökt att hitta start av datorhantering men datorn svarar det finns ingen datorhantering när jag söker i under start, kan du siserona mig till var jag kan hitta datorhantering. 🙂 Tack på förhand

        Det enklaste är att klicka på Windows-knappen och skriva Datorhantering i sökrutan. Skulle det av någon anledning inte fungera kan du klicka på Windows-knappen, i höger halva av menyn högerklickar du på Dator och väljer Hantera.


        an123123
        Åskådare

          Hej o tack för vägledningen, men som jag ser det så är det bara c som har start i sin. En kanske dum fråga som dykt upp i mitt hvud, om jag skiftar hårddiskkablarna så kanske prblemet är löst eller det är för enkelt, men datorn fungerar helt problenfritt, bar att man måste starta med F12 o så kan jag inte backa datorn heller då hamnar den genast på återstart med F12.

           

          I teorin skulle det kunna lösa problemet eftersom moderkortet trots allt söker efter hårddiskar i tur och ordning på de olika portarna. Det finns bara ett sätt att undersöka saken – testa. Om det inte skulel fungera eller bli någon märkbar skillnad är det bara att byta tillbaka igen.


          an123123
          Åskådare

            Hej, nu har min son varit här igår och skiftat kablarna mellan diskarna, och se det fungerar hitentills. Vågade inte skriva o svara förän idag då jag återsatartade datorn nu på morronen för att göra min veckobackupp, o se datorn startade snällt utan det förbenade att trycka på F12, så tack till alla som försökt hjälpa mig, det har varit ett långdragit felsökande men tillslut så löstes problemet med ett enkelt kabekbyte på moderkortet. 🙂

            MVH

            SOA

            Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.