Trådlös router

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 månader, 3 veckor sedan.
Skapare
user-374662
Åskådare

Hur fungerar en sådan apparat. Nu har jag fiber och en router från tele2 ca 10 år gammal och har en nätverkskabel från routern direkt till den stationära datorn.

Byter leverantör och bostad samt får trådlös router. Hur använder jag den till min stationära dator? Kan jag som vanligt bara ha en nätverkskabel från routern till datorn? Är det bättre att köra trådlöst? Vad måste jag utrusta datorn med för att trådlöst ska fungera?

Helt novis och nybörjare med dator.

Önskar ett svar, ingen panik men måste få veta.

Mvh/Gunnar Ahlgren

Jag försöker strukturera upp frågorna en aning, säg till om jag missar något och du är välkommen med följdfrågor.

1. ”Hur ansluta” – Eftersom du tidigare har haft datorn ansluten med nätverkssladd borde det enklaste vara att använda nätverkssladd även i fortsättningen, givetvis på villkor att du har den fysiska möjligheten att dra en sladd mellan enheterna. Det enklaste är om du drar en nätverkssladd från ”hålet i väggen” till WAN-porten på routern, och en annan nätverkssladd från en av LAN-portarna på routern till datorn. Sedan startar du routern och väntar några minuter så att den hinner ta kontakt och prata med din internetleverantör, sedan startar du datorn och följer eventuella anvisningar på datorn angående den nya nätverksanslutningen.

2. ”Är trådlöst bättre” – Det finns det inget rakt svar på, det beror på förutsättningar och hur du använder ditt nätverk. En fördel med trådlöst är att du slipper nätverkssladd, men å andra sidan behöver du ansluta och konfigurera med lösenord och kryptering om du använder trådlöst nätverk/WiFi. En del saker, exempelvis smartmobiler och surfplattor, kan bara ansluta trådlöst så där har du inte något alternativ. Däremot tycker jag att man alltid ska ha minst en maskin ansluten med nätverkssladd av den enkla anledningen att om det trådlösa nätverket trasslar kan du fortfarande logga in på routern med sladdanslutningen.

3. ”Behöver jag skaffa något” – Om din stationära dator inte har inbyggt trådlöst nätverkskort, och det är det väldigt få som har, behöver du skaffa ett externt nätverkskort. Det enklaste är att skaffa ett nätverkskort som ansluts till en ledig USB-port.

Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet