USB-portar

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 4 månader, 3 veckor sedan.
Skapare
bo twengström
Deltagare

Min PC har tre USB-portar: USB 2.0, USB 3.0 with Powershare samt USB Type-C port.

Fråga: till vad ska de två senare användas? Vad innebär Powershare och Type-C?

Fråga: Port 2.0 är upptagen av musen. För att koppla in en 2.0 till måste jag ta ut den och koppla in en hub med flera uttag.

Kan jag i stället koppla in en 2.0 i någon av de övriga portarna?

Jag delar upp det i tre frågor så blir det förhoppningsvis lite enklare att hänga med.

1) USB3 är en modernare, mer kraftfull  och snabbare version av USB2 och som dessutom är bakåtkompatibel. USB2-prylar kan anslutas till USB3 utan problem, och USB3-prylar kan anslutas till USB2-portar utan problem men med den skillnaden att överföringshastigheter blir mycket lägre. Det kvittar om du ansluter en mus eller ett tangentbord till USB3, men om du vill ansluta ett USB-minne eller en extern hårddisk vill du garanterat göra det i USB3 (på villkor att minnet/hårddisken är USB3, givetvis). USB typ C är ännu snabbare och mer kraftfull än USB3 men har en annan typ av kontakt.

Powershare är en funktion som gör det möjligt att använda datorn som ”batteripaket”, och därmed använda datorns batteri för att ladda exempelvis mobiltelefoner och liknande. I en del fall kan det behövas en app för att styra den funktionen, men det borde stå i manualen.

2) Njae, inte nödvändigtvis. Om du har lediga USB3-portar går det lika bra att ansluta USB2-prylarna där. Det är lite som att skjuta mygg med kanon, men det fungerar utan problem. Om du ändå vill köpa en hubb för att få fler portar, köp en USB3-hubb så att du kan använda hastigheten i USB3-prylar, och USB2 fungerar ju som sagt ändå.

3) Det är inga problem att ansluta USB2 till USB3, och det skulle gå att ansluta till USB C också om inte kontakterna hade varit fysiskt annorlunda.


braskenstam
Åskådare

  Hej

  Tack så hjärtligt för USB-förklaringen. Rätt och riktigt men både i 2, och 3 ingång fungerar vanlig usb. När jag provar med min Toshiba USB 3.0 Hard Drive-Canvio Basics  2 T. blir det inget svar. I det senaste numret av vår PC-tidning är föreslaget ett ”live update” för ASU-datorer vilket jag ska prova.

  Tackar och ber att få återkomma.

  mvh

  Braskenstam

   

  Bifoga filer:

  Jag håller tummarna att det löser sig.

  Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet