Vill byta till SSD

Inte löst
Detta ämne innehåller 9 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 4 år sedan.
Skapare
smipbu
Deltagare

Jag vill byta ut min mekaniska hårddisk till en SSD.

Vet nån om var man lättast hittar instruktioner ( ev.video), för att göra detta?

Läste på FlshBack forum, att man skulle slå på nåt som heter AHCI i Bios, för att SSD:n skulle fungera (datorn hitta den), vad är det?

Nåt annat att tänka på vid byte?

För att göra det så enkelt som möjligt skulle jag säga att du skaffar en ssd som är lika stor som hårddisken där C: finns (obs – hela hårddisken och inte bara storleken på C-enheten) och sedan använda den medföljande programvaran för ssd:n för att klona hårddisken till ssd:n. Sedan drar du ut sladden till den gamla hårddisken, sätter i sladden i ssd:n och testar att starta datorn. I de flesta fall behöver du inte göra mer än så. Det är först när det inte fungerar att göra på det sättet som man kan behöva undersöka bios och sådana saker.

Det finns givetvis en del annat att tänka på, det skiljer sig exempelvis en del mellan att byta i en stationär dator och en bärbar, men beror främst på att maskinerna är konstruerade olika. En stationär har ju bland annat betydligt fler anslutningsmöjligheter och möjligheter att använda flera hårddiskar.

Ett annat alternativ för att få en verkligt fräsch Windows-installation är att inte klona eller kopiera utan helt enkelt säkerhetskopiera alla dina viktiga filer, dra ut sladdarna från hårddisken och trycka in dem i ssd:n, och sedan göra en nyinstallation av Windows på den nya ssd:n. Det kan inte bli fräschare än så.


smipbu
Deltagare

    Så om jag förstår det hela rätt, så klonar man hela hårddisken, både C och D?

    Nu är ju hela hårddisken C+D på 1Tb och om det inte går att klona bara C, måste jag då köpa en SSD på 1Tb då?

    Ni hade nånstans en fråga där man kunde krympa hårddisken, går inte det att tillämpa i detta fallet, om man inte kan klona endast C?

    Först behöver vi reda ut termerna en aning. En hårddisk (eller ssd också för den delen) är den fysiska prylen som du ansluter till datorn. När det handlar om en systemhårddisk som innehåller C: så innehåller hårddisken flera partitioner. Förställ dig en byrå där själva byrån är hårddisken och lådorna i byrån är partitionerna. Vissa byrålådor, som C: och tydligen också D: i ditt fall, har knoppar så att du kan dra ut och använda dem, eller i datorsammanhang så syns de i Utforskaren. Det finns också osynliga byrålådor som saknar knoppar (enhetsbokstav) som inte syns i Utforskaren men som är väldigt relevanta eftersom de exempelvis innehåller återställningsinformation et cetera.

    Det enklaste är att köpa en ssd som är så stor att du kan klona hela hårddisken inklusive alla partitioner. Om det inte fungerar så går det att kopiera delar av hårddisken men det är betydligt trassligare eftersom det inte räcker att kopiera C-partitionen utan du måste även kopiera somliga av de osynliga partitionerna.

     

    De kan gå att krympa partitionerna på villkor att det finns tillräckligt med tomt utrymme för att man ska kunna krympa dem tillräckligt, men även detta är ganska trassligt eftersom det handlar om flera partitioner på samma hårddisk.

    Nu vet jag inte hur du har det med hårddiskar, men ett annat alternativ till att krympa partitionerna är att först kopiera allting som finns på D-partitionen till en annan hårddisk för att sedan radera inte bara innehåller på D-partitionen utan radera hela partitionen. Det kan potentiellt frigöra väldigt mycket utrymme beroende på hur mycket som är lagrat på D-partitionen.


    smipbu
    Deltagare

      Bra förklaring (byrån), tack så mycket.


      smipbu
      Deltagare

        Köpte en 1Tb SSD, som jag efter många om och men fick i gång.

        Men när jag skulle klona min hårddisk med EasUS to do så kom följande info upp (se Bifogade filer).

        Det är nåt med unallocated memory???

        Vad måste jag göra? Måste jag göra fler partitioner på SSD också för att kunna klona eftersom hårddisken som nu sitter i har både C och D?

        Eftersom du bara har 1,71 megabyte ledigt utrymme har du inte tillräckligt med plats för att kunna genomföra uppgiften. Du behöver ta bort E: så att hela SSD:n är ”unallocated space”.


        smipbu
        Deltagare

          Jamen E är väl bara namnet på disken???


          smipbu
          Deltagare

            Efter många om och men har jag lyckats clona hårddisken och då ser det ut som på medföljande fil, där allt varkar finnas med om man jämför med den andra hårddisken, förutom att det verkar fattas 14 MB på systemfilen på disk 1 jämfört med disk 0.

            Men när jag tar bort orginaldisken och sätter dit SSD:n, så hittar den tydligen inte operativsystemet.

            När jag startar kommer en svart skärm med följande vit text upp: Reboot andselect proper boot device, or insert Boot media in selected Boot device, and press a key.

            Går jag in i BIOS, kommer den upp i Boot priority, som enda disk och i Boot menu är den med som endaenhet.

            Och på ett annat ställe kom det upp: An operating system wasn´t found. Try disconnecting any drives that don´t contain an operating system.

            Vad kan man göra?

            Bifoga filer:

            Jag antar att det är den som har benämningen Disk 1 på bilden som är SSD:n?

            Forumet ’TILLBEHÖR’ är stängt för nya ämnen och svar.