Byta hårddisk till SSD

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 4 år, 1 månad sedan.
Skapare
smipbu
Deltagare

Jag har en stationär dator med ett antal år på nacken ca 7-8 stycken, med en vanlig hårddisk och nu vill jag byta ut den till en SSD.

Kan man göra detta och lägga endast operativsystemet på SSD:n och i stället döpa SSD:n med operativsystemet till något annat  än C och behålla allt annat på hårddisken utan att döpa om hårddisken från C till nåt annat?

Vill gärna ha kvar allt annat på hårddisken, men om jag döper om den, så hittar väl inte datorn igen programmen?

Jag sitter bara och väntar på att nåt ska hända med hårddisken och vill gärna vara ”ute” och ordna detta innan nåt händer.

Det är jättebra att du är ute i god tid, en klapp på axeln för det.

Det finns däremot inte något rakt svar på vad som är bäst, men det kanske går att räta ut ett par frågetecken i alla fall.

Till att börja med skulle jag rekommendera två saker:

1. Installera gärna Windows på SSD:n men sträva inte efter att ha den som en exklusiv operativsystemshårddisk. Det kommer att behöva installeras ett och annat program på systemenheten (C-enheten) och det kommer att sluta med att trasslet med att hålla isär operativsystem och program och personliga filer… det kommer att bli rörigare än vad du tjänar på det. Nu vet jag inte hur stora datamängder vi pratar om, men jag skulle rekommendera en SSD som är minst 512 gigabyte (256 i nödfall) och använda den som en vanlig Windows-enhet i brist på bättre beskrivning.

2. Att ta en gammal systemenhet (din nuvarande C-enhet) och ”degradera” den till att vara en extrahårddisk går att göra, men återigen handlar det om en hel del pyssel eftersom det finns dolda partitioner, C-partitionen innehåller systemfiler som kan råka krocka med systemfilerna på den nya SSD:n och så vidare.

 

Nu vet jag som sagt inte datamängderna vi pratar om på din nuvarande hårddisken, men det jag skulle rekommendera för att göra det så enkelt som möjligt är följande:

1. Skaffa en SSD som är så stor att du får plats med allting som du har på den befintliga hårddisken.

2. Klona hårddisken till SSD:n så att du får en identisk systemhårddisk på SSD:n som du har nu på hårddisken.

3. Ta den nuvarande hårddisken och ”blåsa” den fullständigt så att den blir helt tom och sedan använda den som en extra lagringshårddisk för bilder, filmer och såna personliga filer som du kanske inte vill belamra SSD:n med.

När du sedan installerar program kan du välja var du vill installera dem – antingen på SSD:n eller på lagerhårddisken.


smipbu
Deltagare

    Okej, det låter ju bra.

    Vart hittar jag vilken anslutning ( SATA, A-sata el dyl),jag har på min dator?

    Det borde stå i manualen till datorn, eller så söker du på tillverkarens hemsida efter din datormodell. Det borde vara en standardanslutning så du borde kunna köpa i princip vilken SSD som helst.

    Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.