Byta hårdvara och uppgradera till Windows 11

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 5 månader, 1 vecka sedan.
Skapare
ljungknut
Deltagare

Jag har en 10 år gammal hemmabyggd dator med Windows 10 som inte är kompatible med Windows 11. Så nu tänkte jag passa på att byta ut det mesta av hårdvaran (moderkort, CPU och minne) för att kunna uppgradera till Windows 11.

I samband med detta så kommer jag ju då behöva installera om Windows helt nytt moderkort och CPU, vilket ändå inte är en nackdel på en dator som har uppgraderats i omgångar under 10 års tid.

Det jag då vill är att direkt installera Windows 11. Frågan är om detta är möjligt eller om jag måste göra det i två steg – först installera Windows 10 (och få microsoft att acceptera min Windows 10-licens på ny hårdvara) och sedan uppgradera till Windows 11?

Jag har en digital licens som är kopplad till mitt Microsoft-konto.

 

När du byter så mycket hårdvara finns det en risk att Windows-licensen inte kommer att fungera eftersom Windows kan anse att det handlar om en ny dator och inte en uppgraderad dator, framför allt om det är en OEM-licens och inte en fristående Windows-licens. Eftersom Windows är kopplad till respektive dator, är det inte säkert att det går att flytta licensen eftersom byte av moderkort och CPU är de största förändringarna som går att göra. Det kan med andra ord finnas en överhängande risk att du kommer att behöva köpa en Windows-licens.

Om vi bortser från det och håller tummarna att det fungerar med licensen kommer du ändå att behöva gå omvägen via Windows 10 eftersom licensen som sådant inte har någon registrerad uppgradering till Windows 11 utan fortfarande ”bara” är Windows 10 fortfarande. Det är dock enkelt och tar bara tid eftersom först installeras Windows 10, sedan kan du göra en ren installation av Windows 11. Resultatet blir som att du hade installerat Windows redan från början fast med lite fler steg och mer tid att ta en kopp kaffe.

Här besvarar Microsoft en del frågor som återaktivering av Windows-licenser.


ljungknut
Deltagare

    Jag chansade att göra en installera av Windows 11 direkt (utan att först installera Windows 10) och valde att hoppa över att ange licensnyckel under installationen.

    Sedan efter installationen var klar gick jag in i ”Aktivering” och tryckte på ”Felsök…” samt ”Jag har ny hårdvara…”. Och det fungerade – Microsoft accepterade både min nya hårdvara och att jag installerat Windows 11 i ett svep (jag har en Retail-licens)

    Grattis, skönt att det fungerade och gick så smidigt.

    Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.