Clona C: till SSD

Löst
Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 4 år sedan.
Skapare
pro48had
Åskådare

Söker gratisprogram för att clona en C. på 500Gb men innehåller bara 30gb till en SSD på 120gb?

Provat flera men dom kräver båda diskarna skall vara lika stora. Har extern usb docka fö SSDn.

Det fungerar inte att klona med de förutsättningarna eftersom just kloningen gör en identisk kopia av enheten som klonas – även de tomma områdena. Därför går det att klona till en lika stor eller större enhet men aldrig till en mindre.

Det du får göra är att använda ett partitioneringsverktyg (du har exempelvis Paragon Hard Disk Manager i Fördelszonen) och minska C-partitionen till exempelvis 60-70 gigabyte. Sedan klonar du den till SSD:n (använd tillverkarens program om det medföljde ett sådant), sedan kan du använda partitioneringsverktyget igen för att öka C på SSD:n till den storlek du vill ha.


pro48had
Åskådare

    OK. Men jag är alltid tveksam att krympa partioner!

    Det är ingen fara så länge du ser till att spara gott om ledigt utrymme. Om det är 30 gig på partitionen är det en dum idé att krympa partitionen till 31 gig, men med väl tilltagna marginaler är det inget problem. Programmet ser (givetvis) till att det bara är tomt utrymme som hyvlas bort, och skulle det ligga filer ”i vägen” så kommer programmet att flytta dem först.

    Sedan är det ju givetvis med partitionspysslande som med allt annat när man göra några som helst ändringar på en dator – man kan aldrig säkerhetskopiera för mycket får det kan ju alltid hända något. Något vägarbete kan råka gräva av en kabel så strömmen går, en osannolik bugg i programmet gör göra att det misslyckas med en instruktion…


    pro48had
    Åskådare

      OK. Funkade fint med  Paragon Hard Disk Manager. Krymte enligt ditt tipps sedan Clonade jag med HD Clone som även fixade max tillgänglig partionsstorlek på SSDn. Tack

      Skönt att det ordnade sig.

      Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.