Datorn (win10) bootar inte felmeddelande "An operating system wasn't found..

Inte löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 3 år sedan.
Skapare
mella100
Åskådare

Hej

Datorn (Lenovo B51, WIN10 pro senaste version)  vägrar plötsligt att boota med felkoden ”An operating system wasn’t found………

Har provat nedanstående utan att lyckas;   Vad  att göra?

Jag hade givetvis ingen ”nödskiva”, men genom att ladda ner installationsverktyget för win10 kan man skapa en bootbar USB med kommandorad (cmd.exe)

(https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10).

…och följde följande steg för steg-beskrivning, men blir resultat fortfarande ””An operating system wasn’t found..
(https://www.wintips.org/fix-operating-system-was-n0t-found-error-on-windows-10-8-solved/)

dvs i princip från kommandoraden använda följande kommandon

diskpart
list disk
select disk 0 (select your hard disk num listed in list disk here mine is disk 0)
list partition
find the partition in which your OS has been installed (you can find by looking at the size of the partition; here my OS partition is partition 3)
select partition 3
active
exit

 

Det funkar inte heller med någon av de andra reparationsalternativen (systemåterställning) på Windows ”skivan ”  de slutar med att ”det går inte att återställa datorn” i någon form.

Bifogar bild på  Bios boot konfig

 

 

 

Bifoga filer:

Det blir tyvärr ett aningen spretigt svar, men det kan förhoppningsvis vara en början.

Till att börja med går det inte att på rak arm svara på varför det plötsligt inte gick att starta med hårddisken men det borde bero på en av två saker: antingen att operativsystemet har kraschat så omfattande att så många systemfiler har förstörts att det inte finns tillräckligt med information för att kunna starta, eller att hårddisken har kraschat rent fysiskt. Det sistnämnda kan också vara förklaringen till varför det inte går att reparera Windows.

Den bifogade bilden är däremot inte från datorns BIOS utan från Windows installationsprogram, och det den säger är att hårddisken har fel typ av partitionsinformation på hårddisken.

Om det inte handlar om en fysiskt krasch så att enheten är trasigt så skulle jag, eftersom du redan håller på med att installera Windows 10 från grunden, att innan du börjar installera Windows utplåna alla partitioner på hårddisken så att installationen inte behöver ta hänsyn till gammal information.


mella100
Åskådare

    Tack för svar….

    Det verkar som om det bara går att bifoga en bild (den senast utpekade) åt gången…..Här är BIOS-bilden.

    Jag tror inte disken kraschat fysiskt. All data verkar finnas kvar och CHKDSK på C: hittar inga fel. Jag har gjort en del ”datorstädningar” på senare tid och det skulle kunna finnas ett samband även om det inte är direkt kopplat.

    Letade lite mer på webben- youtube och en hypotes är att boot-info ( boot manager) försvunnit/skadats och frågan är om den går att återställa?

    Försökte med BCDEDIT, enligt videosnutten, men resultat blir ”the boot configuration data stor could not be opened the requested system device could not be found” (finns en skärmdump)

    Om total ominstallation , om jag tar bort partitionerna ( med DISKPART Delete ??)  antar jag att jag på något sätt måste skapa ny partitioner, hur?

    Och som  i den första bilden kommer Installationsverktyget att funka, eller blir det problem med GPT resp MBR ”partitioner” ?

     

    Dell har en bra guide för hur man kan försöka reparera GPT, den kan vara värt att titta närmare på (se bara till att du väljer Windows 10-fliken).

    När man installerar Windows 10 från grunden, dvs på en enhet som saknar partitioner, då ska installationsprogrammet ta hand om allt om disktyper och sånt på egen hand. Väl värt att tänka på är att GPT, och MBR också för den delen, inte har så mycket med individuella partitioner att göra utan enheter.

    Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.