Föra över volymer från partition D: till C:

Inte löst
Detta ämne innehåller 11 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 2 år, 3 månader sedan.
Skapare
user-436112
Åskådare

Min hårddisk på datorn är uppdelad på två separata diskar, disk 1 med enhet C: och disk 0 med enhet D:, eftersom utrymmet i C: börjar bli för litet vill jag kunna flytta volymer från D: till C: .Jag har försökt med windows diskhantering men det går inte eftersom volymerna jag vill flytta ligger på två separata diskar, dock på samma hårddisk. Hur gör man?

Jag vet inte riktigt hur jag ska svara eftersom det verkar råda en viss begreppsförvirring.

Först tror jag att det blev en liten enhetsmiss, att utrymmet på C börjar bli för litet så du vill flytta volymer från D till C, vilket skulle göra C ännu mindre.

Den andra begreppsförvirringen är ”…volymerna jag vill flytta ligger på två separata diskar, dock på samma hårddisk.” vilket är en komplett omöjlighet – att ha två (hård)diskar på samma hårddisk.

Om jag ska gissa så har du två hårddiskar (vi struntar i SSD i det här fallet och bara kallar allt för hårddiskar) – disk 1 med C-partitionen och disk 0 med D-partitionen. Sedan vill du flytta en partition från den ena disken till den andra?


user-436112
Åskådare

    Tack för snabbt svar men jag lyckades inte beskriva mitt problem.

    Det var inte lätt att beskriva vad jag vill ha hjälp med, men jag gör ett nytt försök. Jag vill flytta tillgängligt utrymme på ”disk 0” till ”disk 1” partition C: (se bifogad fil), då min dator bara har en fysisk hårddisk så bör väl både ”disk 0” och ”disk 1” ligga på den.  ”Disk 1” har en gång blivit delad och ”disk 0” tillkommit, vilket kanske verkar konstigt men så har det blivit.

    Det skulle underlätta om du kunde få med bilden.


    user-436112
    Åskådare

      Konstigt att inte bilden följde med kanske något gick fel, men nu skall den bifogade bilden förhoppningsvis komma fram.

      Bifoga filer:

      Testa att gå in i Enhetshanteraren (högerklicka på Start-knappen och välj Enhetshanteraren) och  klicka på den lilla pilen vid Diskenheter för att ”öppna” den sektionen. Ta sedan en skärmbild av Enhetshanteraren och lägg upp den bilden här.


      user-436112
      Åskådare

        Bifogad bild på Enhetshanteraren

        Efter att ha tittat på de två bilderna hittar jag ingenting som tyder på att C och D ligger på samma fysiska enhet utan att de ligger på separata fysiska enheter.

        Om jag ska försöka pussla lite med vad bilderna visar så skulle jag vilja påstå följande (vilket inte behöver vara rätt men jag påstår ändå) :

        Disk 1 (systemenheten) är en NVMe-enhet på 128 gigabyte av modellen SK hynix BC501.

        Disk 0 är en mekanisk Seagate Barracuda-hårddisk på 1 terabyte.

        Disk 2 är en extern USB-enhet från Samsung med en mekanisk hårddisk på 512 gigabyte.

         

         


        user-436112
        Åskådare

          Att slå ihop två separata diskar inte är möjligt det inser jag naturligtvis, men jag hävdar bestämt att det bara finns en fysisk enhet (hårddisk) i min dator således finns både disk 0 och disk 1 på den och borde på något sätt kunna slås ihop tycker jag, men jag kanske tycker fel och då får jag väl leva med det.

          Bifoga filer:

          Disk 0 och disk 1 är två olika fysiska enheter. Däremot är disk 0 en NVMe-enhet som ser ut som ett litet kretskort som är monterat direkt från moderkortet och utseendemässigt inte har en enda likhet med en Sata-enhet (som kan vara en SSD eller en mekanisk hårddisk). Om man bara tittar efter vad som ser ut som vanliga enheter är det lätt att missa en NVMe-enhet.

          Så här kan en NVMe-enhet se ut:


          user-436112
          Åskådare

            Tyvärr kan jag inte ta isär min dator den är hopsatt så fiffigt att det är omöjligt för en amatör att komma åt att se datorn invändigt, så jag kan inte bemöta ditt påstående att det skulle kunna finnas ett extra kretskort monterat direkt på moderkortet, men så här ligger det till, då datorn var ny fanns endast partition C: på ca. 1 TB sedan har jag själv skapat partition D: genom att dela partition C: man kan ju fråga sig hur det gick till, för det mins jag inte men då är frågan om man inte skulle kunna ”backa bandet” och återställa C: i ursprungligt skick, eller är det så att gjort är gjort och inte går att reversera.

             

            Tyvärr kan man inte backa bandet när det handlar om att arbeta med partitioner utan gjort är gjort, så att säga. Det enda man kan göra är att fortsätta att arbeta framåt tills man får det resultat man vill ha, även om att arbeta framåt i det här fallet skulle handla om att framåt är att komma tillbaka till som det var tidigare.

            Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.