Hårddisk på deltid

Inte löst
Detta ämne innehåller 6 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  tapio 9 år, 8 månader sedan.
Skapare
tapio
Åskådare

Har en snart tio år gammal Fujitsu-Siemens Scaleo X, som i allt väsentligt har fungerat klanderfritt i alla år. Systemenheten (C:) är numera en SSD och den sekundära (D:) en Seagate ST2000 DM001. Dessa fungerade normalt fram tills en krasch pga hårdvarufel på grafikkortet.

Efter en, något trilskande, ominstallation av Win 7 har D:-enheten på eget bevåg övergått till deltidstjänst. 

Vid systemstart dyker de bägge hårddiskarna upp i Windows och är såväl läs- som skrivbara. Efter en varierande tid, från 10 till uppemot 60 minuter, försvinner all information om D:-enhetens existens spårlöst. Den står ej att återfinna vare sig med Enhets- eller med Diskhanteraren, ej heller med hjälp avprogramvaror som är skapade för att hantera partitioner eller förlorade filer – alltså bara borta!!  C:-enheten är kvar och fungerar. I bootmenyn är båda enheterna synliga med rätt information.  

Efter omstart dyker de bägge hårddiskarna… o s v. 

Vad göra??

 

 

 

 

 

Allting låter som att den fysiska hårddisken håller på att krascha på grund av ett mekaniskt fel. Det behöver inte bero på att den är gammal eller ens ha något med kraschen att göra, hårddiskar är mekaniska prylar som kan ge upp när som helst, vanligtvis vid de mest korkade tidpunkter.

Jag tycker att det låter som att hårddisken håller på att krascha, så om det var jag skulle jag så snart som möjligt skaffa en ny hårddisk och säkerhetskopiera allt på den trilskande hårddisken för att inte förlora något.


tapio
Åskådare

    Tack för tipset. Testade med en annan hårddisk, men resultatet blev lika dåligt. Informationen försvann i alla fall. 

    I ren desperation provade jag att ändra strömsparinställningarna så att hårddisken går kontinuerligt. Sedan dess har enheten och dess information förblivit intakt.

    Av någon anledning ”vaknar” inte hårddisken efter att den har gått ner i sparläge. Är detta ett känt fenomen med en känd lösning? Energiförlusten går väl att leva med, men det vore trevligt att ha ett system som fungerar.

    Mvh / Tapio

     

    Det är inte något problem jag har hört talas om tidigare, men det var ju skönt att det inte var ett hårddiskfel eftersom de kan bli så otrevliga.

    Om det är möjligt (och om du inte redan gjort det), kan du köra hårddisken med en kompletterande strömförsörjning? Den externa hårddisken kanske ligger så exakt på gränsen av strömförbrukning jämfört med hur mycket vanliga USB-portar kan leverera, att det kanske är det som gör att den inte orkar vakna.


    tapio
    Åskådare

      Hårddisken i fråga är intern.

      Mvh / Tapio

       

      Jag skulle kunna föreslå att du kollar om det har kommit någon nyare version av BIOS till datorn, att testa om det går att ansluta en annan strömsladd till hårddisken, och till och med kontrollera en extra gång att datakabeln sitter rakt och som den ska. Men om det fungerar som det ska när dator inte stänger av hårddiskarna, då är det enklast att bara fortsätta med det. En hårddisk drar inte speciellt mycket ström, och det känns som att huvudsaken är att det fungerar.

       

      Samtidigt håller jag med om att det skulle vara trevligt att veta varför fenomenet uppkommer, i varje fall skulle jag prioritera funktion före att rumla runt i en dator som annars verkar fungera som den ska. Vad säger du?

       


      tapio
      Åskådare

        Håller med. 

        Håller med Dig. 

        BIOS-versionen är densamma som före kraschen, då hårddisken fortfarande ”vaknade”.

        Tänker låta saken bero, så till vida att HD-n får spinna på utan vila. Datorn används ju endast under ett fåtal av dygnets timmar.

        Tack för stödet!/ Tapio  

        Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.