Problem med tilldelade lokala ip-adresser

Inte löst
Detta ämne innehåller 21 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av PC-tidningen support PC-tidningen support 3 timmar, 11 minuter sedan.
Skapare
tomashag
Deltagare

Jag har en nyanskaffad begagnad Dell Precision T3500 som kör Windows 7 Pro. Den vill jag ska ha en fast lokal IP-adress så jag har satt en static lease på routern, en TG799, och angivet datorns Mac-adress och önskad IP-adress men det fungerar inte. Varje gång jag slår på datorn så får jag en ny IP-adress. Routern verkar välja mellan 4 närliggande adresser. På andra datorer som också är satta att få en fast adress så fungerar det men inte på Dell’en. vad kan det vara som spökar?

Det första som jag skulle kontrollera är om det beror på en liten miss i konfigurationen. En sak som är lätt att missa är att statiska IP-adresser behöver ligga utanför det område som delas ut av routern DHCP-server.

Låt oss säga att DHCP-servern delar ut IP-adresser i området mellan 192.168.1.5 och 192.168.1.100. Om du då vill använda statiska IP-adresser ska de placeras ”ovanför” 100, det vill säga från 192.168.1.101 och uppåt. Om den statiska adressen placeras inom det dynamiska området kan man råka ut för en del ofarligt men irriterande trassel.

Du kan även behöva använda Kommandotolken och köra kommandona ipconfig /release följt av ipconfig /renew (observera mellanslaget) för att tömma en evemtuell cache och verkligen se till att enheten  anropar routern för en ny IP-adress.


tomashag
Deltagare

    Nej det hjälpte inte. Jag har tagit bort alla andra enheter som jag hade satt som static och har bara kvar den datorn som jag vill låsa adressen till. Adressen är nu satt utanför det område som routern tilldelar men datorn envisas med att behålla den gamla adressen trots att jag har kört release/renew. Dock så verkar det som den inte byter adress vid varje omstart längre.


    tomashag
    Deltagare

      Routerns IP-adress är satt inom det område som den använder för att fördela IP-adresser. Det kanske inte är lämpligt?

      Routern ska ha en statisk IP-adress och det betyder att även den adressen måste ligga utanför området för dynamiska adresser. Routrar brukar ha adressen *.*.0.1 eller *.*.1.1 vilket gör det lämpligt att behålla 10-100 för viktiga statiska prylar (routern på 1, switchar och liknande utrustning på 2-9). Sedan lägger man ”vanlig” utrustning på 101 och uppåt.

      Har du testat att starta om routern?


      tomashag
      Deltagare

        Det hjälpte inte att lägga routerns adress utanför området för dynamiska adresser. Routern är omstartad ett antal gånger utan resultat. Jag har lagt in en statisk adress till en annan dator som kör Windows 10 och där fungerade det minsann! Det torde betyda att felet ligger i Dell’en och inte i routern.

        En troligtvis överflödig fråga, men har du dubbelkollat så att routerns identifiering av datorn är rätt (ingen felskrivning eller liknande enkel miss)? Jag vet att i min router kan routern själv läsa av MAC och lägga in det i konfigureringen, men på en del routrar måste man skriva in det manuellt och då kan man råka skriva fel. Routern kanske helt enkelt försöker dela ut den statiska adressen till en enhet som inte finns.

        En del Dell-datorer kan även ha inställningar för nätverk i BIOS/UEFI, om du går in där kanske du kan hitta någon intressant inställning som kan orsaka trasslet.


        tomashag
        Deltagare

          Anledningen till att jag vill ha en fast IP-adress är att jag kör VPN och VNC på datorn. Jag har alltså gjort forwarding för dom båda funktionerna. Jag såg tidigare att IP-adresserna under forwarding ändrade sig när datorns IP-adress tidigare ändrade sig vid i stort sett varje uppstart, detta utan att jag gjort något. Tydligen ligger det någon automatik i detta. Nu tänker jag ta bort forwarding tillfälligt och se om jag då får den önskade IP-adressen till datorn. Dock måste jag vänta till i kväll eftersom datorn används nu.


          tomashag
          Deltagare

            Nu ger jag snart upp! Jag trodde att jag hittat ett fel – jag hade faktiskt stavat fel till datorns namn men nu har det börjat krångla igen. Datorn verkar få en ny IP-adress alldeles av sig själv utan att jag gör något. Den nya IP-adressen biter sig fast, det hjälper inte att jag gör release/renew. Samtidigt med den nya adressen så blir det samma adress i forwarding-inställningarna. Måste allt vara så svårt? Nätverksikonen nere till höger har ett rött kryss även om kommunikationen fungerar. Vad betyder det?

            Om ingenting någonsin hade trasslat så hade vi aldrig lärt oss något. 🙂

            Du råkar inte ha flera nätverkskort i datorn, till exempel ett för sladd och ett trådlöst?

            Eftersom operativsystemet tydligen tycker att något är galet (jag tänkte på det röda krysset), vad händer om du högerklickar på nätverksikonen i Meddelandefältet och väljer Felsök problem?


            tomashag
            Deltagare

              Inget trådlöst kort. Inget fel hittades vid felsökning av nätverk. Kanske kunde vara något problem med kabeln, så jag bytte den men det röda krysset försvann inte. Så fort jag lossade på kabeln så försvann den tilldelade IP-adressen på datorn men så ska det väl vara. Jag har tittat i BIOS-et men inget av intresse fanns där vad gäller nätverksanslutning. Jag har en annan dator som också är trådansluten men där får jag inga röda kryss. Denna datorn kör Windows 10 medan den krånglande kör Windows 7 men det borde väl inte betyda något. Kan man sätta in ett extra nätverkskort i datorn – väljer datorn då det kort som man kopplar in kabeln på?

              Jag tror inte att operativsystemet som sådant spelar någon roll, det borde fungera lika bra med bägge. Jag tror att det är något med din Windows 7-dator. Eftersom det fungerar på Windows 10-datorn så tror jag inte att det är något med routern (även om det givetvis kan vara en tillfällighet så för tillfället utgår vi från att det inte är det). Har du fler datorer som du kan testa med?

              Från Windows 7 och framåt är Windows så klyftigt att om resten av nätverket är tillräckligt klyftigt kan datorn arbeta med dubbla nätverkskort och får den kombinerade hastigheten av bägge nätverkskorten.

              Det kan möjligtvis vara att VPN-programvaran åstadkommer problemet eftersom den vill koppla upp sig mot och kryptera trafiken mellan två enheter. Om du testar att starta datorn i felsäkert läge med nätverk (för att undvika att datorn eventuellt laddar in och startar funktioner för VPN tillsammans med Windows), vad får datorn för IP-nummer då?


              tomashag
              Deltagare

                Nu har datorn hållit sig i skinnet under helgen, inga nya IP-adresser har dykt upp. Möjligen att det beror på att den andra änden av VPN-anslutningen har varit avstängd. Det är Windows inbyggda VPN som jag kör med. Ytterligare en dator har kopplats in, inga röda kryss. För övrigt tycker jag det som hände häromdagen, att release/renew inte fungerade trots flera försök är väldigt konstigt.

                Om problemet fortsätter när datorn i andra änden startar verkar det som att det är VPN-anslutningen. VI får avvakta och se vad som händer.

                Angående release/renew, fick du något felmeddelande eller fick datorn bara samma IP-adress som innan? Det skulle i så fall ha kunnat vara ett rent sammanträffande.


                tomashag
                Deltagare

                  Första inloggningsförsöket med VPN lyckades, inga nya IP-adresser – än så länge. Dock så har jag upptäckt ett nytt fel i nätverket – suck. Jag kan inte ansluta till Dell’en från en annan dator på det lokala nätverket, varken med datornamn eller IP-adress. Nätverksdiagnostik tycker att allt verkar ok. Routern kommer jag in i utan problem från den andra datorn. Nu törs jag inte bråka med datorn eftersom den används hela tiden så eventuella åtgärder  får vänta tills i kväll. Jag fick inget felmeddelande, datorn behöll bara den adress den hade fått för sig att ändra till.

                  Har du kontrollerat så att bägge datorerna är anslutna till det som kallas för ett privat nätverk och inte ett offentligt nätverk?

                  Du måste vara prenumerant för att skriva inlägg i forumet